Jul 21, 2013Spirituality

Spirituális szindrómák és edzésterv

Na még mielőtt bárki azt hinné, hogy már én is "átálltam a másik oldalra" és félelmeket terjesztek, gyorsan tisztázzuk, miről is van szó. :) A spirituális "szindrómák" jellemzően lappangók, és az illető, aki "szenved" tőlük, nem is tud róla, hogy ilyen "nyavalyában" szenved. Egy szóval is el lehetne intézni ezeket a spirituális szindrómákat, másnéven: egónak is nevezzük. :)

Vegyünk egy párat közelebbről szemügyre...

Mester szindróma

Ennek az a sajátja, hogy az illető, aki ebben szenved, elhiszi, hogy hipp-hopp, egy kétnapos mesterképzés után ő már MESTER. Igen, csupa nagybetűvel! Jártában-keltében ezt hangoztatja is, nehogy valaki véletlenül ne ismerje fel. Nos, az igazi mestereket arról lehet felismerni, hogy ezt nem hangoztatják, hiszen tudják, az élet folyamatos tanulás; és fejlődni mindig, mindenben lehet.

Utánzó szindróma

Ez arról ismerhető fel, hogy az illető úgy viselkedik, öltözik, beszél, olyanokat eszik (Te nem tudod, hogy ha húst eszel, akkor alacsony lesz a rezgésed, és nem tudsz felemelkedni? – típusú kérdéseket vagy megjegyzéseket tesz), amitől azt hiszi, hogy spirituális lesz. Olyan mintha… de mégsem, igaz? :)

Ítélkező szindróma

Bár folyamatosan arról beszél, hogy nem szabad ítélkezni, ő lépten nyomon megítél mindenkit, aki nem az ő általa elképzelt spirituális úton jár.

Felsőbbrendűség szindróma

Elég gyakori sajnos... Ilyenkor az egó körülbástyázza magát annak a tudatával, hogy ő különlegesebb (elkülönülés!), más, jobb, több, mint a többi ember/Lélek, hiszen ő spirituális, míg a többi (szerencsétlen hülye – hmm) nem az.

"Nekem a spiritualitás az utam" szindróma

Ez egy igen jól kifejlődött, szétterjedt  felsőbbrendűség szindróma. Minden ember - kivétel nélkül! - spirituális lény, egy egyedi, csodás, megismételhetetlen Lélek (akkor is, ha az adott viselkedésével nem értünk egyet vagy nem tetszik). Lélekként mindenki a spirituális úton jár – mivel nincs más út! Azt, hogy ezt ki ki hogyan teszi, tesz mindenkit egyedivé.

"Mi kiválasztottak vagyunk" szindróma

Mi, akik ezzel meg ezzel foglalkozunk, ezt meg ezt hisszük, akik ide meg ide születtünk stb. kiválasztottak vagyunk, sokkal inkább spirituálisak vagyunk, mint a többiek, akik nem is tudják mit vesztenek azzal, hogy nem hozzánk tartoznak/csatlakoznak. Csak a mienk tiszta, csak mi/nálunk/ezzel lehet megvilágosodni, a többi(ek) rossz(ak), érdemtelen(ek), nem is fognak a mennybe jutni. Már maga a "kiválasztottság" gondolata is elkülönültségről, azaz nem az EGYSÉG-ről szól. Ezen kívül érdemes a fenti mondatokban észrevenni az ítélkezést, és azt, hogy ez már a vallási dogmákhoz hasonlító – kirekesztő - állításokat is tartalmaz. Az, hogy mindenki találja meg a saját elképzeléseinek megfelelőt, nem egyenlő azzal, hogy csak az a jó, amit mi csinálunk, és hogy az kell, hogy jó legyen - mint az egyedül üdvözítő - mindenkinek. Rentegeg mód és módszer van arra, hogy az ember spirituálisan, azaz szellemiségében fejlődjön. Ehhez spirituálisan egészségesnek, "fittnek" kell lennünk, azaz napi szinten gyakorolnunk, "edzenünk" kell(ene)!

A spirituális/szellemi edzésterv 7 alapvető lépése

  1. Alázat – ami nem megalázkodás, képmutatás és “benyalás”, hanem annak a felismerése, hogy mindig tudunk tágítani a tudásunkon, a nézőpontunkon
  2. Elengedés – hogy elengedhessünk mindent, amire már nincs szükségünk, viszont gátol és visszatart (mint amikor egy hőlégballonból dobáljuk ki a ballasztot)
  3. Vágy, hogy fejlődjünk - de nem azért, hogy utána azt hangoztathassuk, hogy mennyivel jobbak, többek, nagyobb tudásúak vagyunk másoknál
  4. Elfogadás – hogy nekünk sem megy egyik napról a másikra, hogy elfogadjuk a saját magunk és mások tökéletlen tökéletességét
  5. Hála – mindazért, amit eddig az életben megtapasztaltunk, mindenért, amink van és működik a jelenben, és mindazért, ami még előttünk áll
  6. Szeretet – magunk és mások szeretete, ami nem birtokló, féltékeny és ragaszkodó, hanem megengedő, segítő, támogató és elengedő
  7. Megbocsátás – magunk és mindenki más számára is, hogy ne vigyük tovább a nehéz terhet, a haragot (és nem pedig azért, hogy felsőbbrendűnek érezzük magunkat azáltal, hogy mi olyan nagyszerűek vagyunk, hogy képesek voltunk megbocsátani)

Csodás napokat! Légy magadhoz és másokhoz is jó! :)

Szeretettel,

Erika 

With love,

Erika

« back

All rights reserved. Official website of Erika Laszlo, coach, trainer, the creator of the intuitive, licensed and trademarked Intuyching™©, SuperConscious Self-Coaching™© system.

© Szuperc Limited 2020  All rights reserved. -  Hosted by Orangewebsite.com (Iceland) 

Website Terms and Conditions -  Privacy Policy

Scroll to top