2017 febr 14Kommunikáció

1 titok, hogy mikor adj tanácsot!

Voltál már olyan helyzetben, hogy tanácsot adtál valakinek, aki ahelyett, hogy megköszönte volna, még elkezdett veled vitatkozni, netán neked támadt?

 

Mi a baj ilyenkor? Hiszen csak jót akartál, sőt valószínűleg a tanácsod is nagyon jó volt.

 

Nos, alapvető, mégis mennyien megszegjük: csak akkor adj tanácsot, ha kérik!

 

Tehát csupán annyi a baj a kéretlen tanáccsal, hogy nem kérték!

Amúgy pedig könnyű neked is elképzelni, csak gondolj bele..., neked hogy esik, ha úgy szólnak bele a dolgaidba, hogy nem is kérted?

 

Nem örülsz neki, igaz? Igen, valóban nem örülünk neki, ezért nem érdemes tanácsot adni olyannak, aki nem kérte.

 

Lehet, erre azt mondod, hogy igen, te nem szoktál más dolgába beleszólni. Ha valóban így van, akkor gratulálok, őszinte elismerésem, jól csinálod!

 

És most állj meg egy gondolat erejéig...,

 

és emlékezz rá vissza, vajon a barátodnak/barátnődnek, férjednek/feleségednek, gyerekednek sem adsz soha úgy tanácsot, hogy nem kérte?

 

Vagy esetleg ott vagy egy bulin, vendégként; nem fordult még elő veled, hogy valakinek úgy mondtál valamilyen tanácsot, hogy ő nem kérte? (Vegyél abból a finom krémből, nagyon finom!; Feltétlenül próbáld ki azt ott, nekem nagyon ízlett!)

 

Milyen nagyon könnyen beleesünk ebbe mindannyian…

 

Akkor is előfordul ez valakivel, ha nem a tanácsadás a szakmája. A tanácsadók, coachok ebből a szempontból azonban “halmozottan hátrányos” helyzetűeknek számítanak, mert akkor is segíteni akarnak, amikor erre esetleg nincs is igény, vagy ahogy mondani szoktam, nincs rá nyitott füle a másiknak.

 

Egy buliban még a helyszín sem megfelelő, és persze nem megfelelő egy könyvesbolt sem például, ahol ismeretlenül ad kéretlen tanácsot valaki a másik ismeretlennek.

 

"Látszik Önön, hogy az epéjével baj van...

 

Esetleg utána kellene járnia. Amúgy én talpmasszőr vagyok, szívesen segítek." - ez a könyvesbolti egy megtörtént eset, természetesen, bármily hülyén is hangzik, hogy ismeretlenül, egy ilyen mondatot mondott valaki egy másik ismeretlennek. Csupa jó szándékkal.

El tudod képzelni az illető arcát? :)

 

Egy problémás helyzetben lévőnek tanácsot adni: veszélyes dolog!

 

Vitát, veszekedést válthatunk ki vele (a másik nekünk fog “ugrani”: Persze, te könnyen mondod!), de mindenképpen rossz érzést keltünk vele benne.

 

Az ugyanis, hogy kinek, mit, mikor és hogyan kellene csinálni (vagy nem csinálni) csak a te véleményed az ő helyzetéről, még akkor is, ha segíteni akarsz.

 

És persze ne feledd a mondásunkat:

 

A pokolba vezető út is jó szándékkal van kikövezve.

 

Nézd meg az alábbi (pár éve készült, és még mindig mennyire aktuális!) videót, amiben ötletet adok, hogy mit csinálj, hogy elkerüld a veszekedést egy nézetkülönbség esetén!

 

 

 

És hogy miért válthat ki veszekedést, vitát, haragot, ha jó szándékkal tanácsot adsz valakinek, aki bajban van?

 

Azért, mert akkor, amikor valakinek gondja, problémája van (“ideges”), meghallgatásra, együttérzésre van szüksége, hogy meg tudjon végre nyugodni, nem pedig tanácsra, mivel azt egy ilyen helyzetben idegesítőnek fogja hallani.

 

Egy problémával küzdőnek a tanács...,

 

- bármilyen igaz vagy jó legyen is -, bosszantó, olaj a tűzre, ráadásul kioktatásnak hangzik!

 

A kommunikációs ún. “alsó üzenete” az, hogy hülye vagy, még ezt sem tudod, majd én megmondom mit csinálj.

 

Amikor éppen problémás helyzetben vagyunk, akkor “nincs fülünk” a tanácsokra. Egyszerűen nem tudjuk meghallani, még akkor sem, ha a tanács jó, netán tényleg azt kellene csinálni (persze mindjárt felmerül a kérdés: ki szerint?).

 

Ha valakinek problémája van...,

 

azt úgy is el lehet képzelni, hogy éppen benne ül a mély gödörben, a “tanácsadó” pedig kívülről kiabál befelé. Sajnos azonban akkora a távolság, hogy nem hallják egymást…

 

Emberi kapcsolataink egyik legnagyobb...

 

– ha nem a legnagyobb – hibája, hogy nem tudjuk meghallgatni egymást. A kapcsolataink nagy része azért nehézkes vagy megy tönkre, mert beszélgetéseink a süketek párbeszédére hasonlítanak.

 

Sajnos sosem tanultunk meg jól hallgatni! Az iskolában írást, olvasást sőt még a beszédet (felelést) is tanítják, de azt, hogy hogyan hallgassunk jól és tudatosan, nem. Nem csoda, hogy felnőttként a berögzült minták alapján működünk, és mi pontosan azokat az idegesítő tanácsokat mondjuk, amiket a legkevésbé szeretnénk mi magunk hallani akkor, amikor épp bajunk van.

 

Tanácsadóként, coachként különösen fontos, hogy...

 

meg tudd hallani ténylegesen mit mond a másik, és hogy együttérzőn tudj vele együttműködni.

 

Többek között erről szól a KULCS A KREATÍV MUNKÁHOZ c. workshop, ahol a résztvevők megkapják a sok praktikus ötletet tartalmazó könyvet is, valamint kommunikációs és SzuperTudatos coaching gyakorlatokkal töltjük a 2 napot.

 

Töltsd le a KULCS könyv tartalmát!

 

Több ezer tanácsadói órával és 24 országból származó klienssel és hallgatóval a hátam mögött, lehet, hogy tudok neked újat mondani. :)

 

Kattints és nézd meg, hogy mikor indul legközelebb KULCS tréning! Jelentkezz most!

 

Szeretettel,

Erika

 

Ha tetszett, akkor lehet, hogy másoknak is tetszene, igaz? Oszd meg velük! :)

 

Ha még nem vagy rendszeres olvasó, iratkozz fel a LÉLEKEMELŐ hírlevélre, hogy minden újdonságot biztosan megkapj!

 

Itt jelentkezz a következő programokra

Itt csatlakozz a Facebookon

 

 

 

 

Szeretettel,

Erika

Ha tetszett, akkor lehet, hogy másoknak is tetszene, igaz? Megtennéd, hogy köszönetképpen megosztod? Kattints alul a Facebook jelre!

Előre is nagyon köszönjük! :)

 

Ha még nem vagy rendszeres olvasó, iratkozz fel a LÉLEKEMELŐ hírlevélre, hogy minden újdonságot biztosan megkapj!

Itt jelentkezz a következő programokra

 

Tartsd velünk a kapcsolatot!

MEGJELENT ERIKA KÖNYVE, A LÉLEKZENE

LélekZene - e-book-ban azonnal letöltheted, innen

Lapozz bele a LélekZene tartalmába

« Vissza

Minden jog fenntartva. László Erika tanácsadó, transzformációt elősegítő és kommunikáció (asszertivitás) instruktor, a SzuperTudatos Önfejlesztés™ egyedi intuitív coaching rendszer létrehozójának hivatalos oldala

 

A SZUPERC Ltd. logója, márka- és módszerei neve

(SzuperTudatos Teremtés™© , SzuperTudatos Világ™, Intuyching™©, SzuperTudatos Önfejlesztés™©, Tudatos Pénz Teremtés™ , TUDKO-Tudatos Kommunikáció™© , a DEMERT Módszer™©, a Numeropátia™© 
védjegyek, illetve bejegyzett védjegyek az EU területén, illetve a WIPO országokban, a Madrid Protocol (WIPO's Madrid System) által nemzetközileg védetten.

  

© Szuperc Limited 2020 -  All rights reserved. -  Hosted by Hostpapa.com (Canada)

Website Terms and Conditions -  Privacy Policy

Ugrás az oldal tetejére!