2017 dec 08Coaching, önfejlesztés

3 ok, ami szorongást okozhat a (karácsonyi) ünnepekkel kapcsolatban

Te hogy állsz az ünnepekkel? Nemsokára megint itt a karácsony, a boltokban meg már hónapok óta kint vannak az ünnepi díszek és a karácsonyi ajándékhalmok. 

 

Neked van karácsonyi hangulatod? Mit érzel, ha rágondolsz az ünnepekre? Örömmel készülődsz, vagy inkább a sok tennivaló és vásárlás jut róla az eszedbe? Netán szorongsz tőle, hogy idén vajon melyik családtag kap össze a másikkal az ünnepi asztalnál?

 

Jó lenne, ha a karácsonyi ünnepet, ami eredendően a szeretetről szól, a kívánságoknak megfelelően kellemesen és békésen töltenénk el. Sőt, az igazi az lenne, ha nem csak eltöltenénk ezt az ünnepi időszakot, de fel is tudnánk töltődni a párunk, a gyerekek (unokák) örömével, a családi együttléttel, azzal, hogy együtt vagyunk azokkal, akik a legközelebb állnak hozzánk, akiket szeretünk.

 

Mégis, nagyon sokan nem várják, szoronganak, félnek az ünnepektől. Vajon mi ennek az oka? 

 

3 kapcsolati ok, amiért nem szeretjük a (karácsonyi) ünnepeket

 

A sok éves tapasztalatom (és a 24 országból, 4 kontinensről származó több ezer kliens történetei és problémái) alapján 3 kapcsolati okot találtam arra, hogy vajon miért van sokaknak baja az ünnepekkel, és legfőképpen a karácsonyi, újévi időszakkal.

 

Emberi kapcsolatok hiánya

 

Nagyon sok ember él egyedül és marad magára az ünnepekre. A mindennapok nem annyira fájók, amikor egy egyedülálló egész nap dolgozik, intézi a dolgait, mert ugyan nem a családjával van együtt, de legalább valamiféle társaságban, kollégák, emberek között.

 

Karácsonykor és újévkor a hiány és a magányérzet felerősödik. Az ember annyira társas lény, hogy még a problémás kapcsolatok is jobbak a semmilyen kapcsolatnál, mert így legalább némi figyelmet kapunk egymástól. Még a kolléga, a szomszéd irigykedése vagy pletykálkodása is arról szól, hogy legalább valaki foglalkozik velünk.

 

Mindenkinek igénye van a társaságra és a szeretetre, ezért ha otthon nem várja senki, akkor nem szívesen néz egy több napos ünnep elébe. Ezek tudatában talán már nem is annyira megdöbbentő, sőt érthető tény, hogy a karácsonyi és az újévi ünnepekkor történik a legtöbb öngyilkosság is. A magány csendes gyilkossá válik.

 

Eltávozott szerettek hiánya

 

Az ünnepeket a gyász is beárnyékolhatja, különösen akkor, ha a gyászolt illető az ünnepek idején távozott el az élők sorából. A fel nem dolgozott gyász ilyen időszakokban felerősödhet és sokkal jobban érezhetjük a szeretett illető hiányát. Nem csoda, ha nem várjuk az ünnepeket, ha tudjuk, hogy az újra feltörő emlékekkel kell megküzdenünk.

 

Problémás családi kapcsolatok

 

Nálatok hogy megy az ünnep? Ki megy kihez, kihez kell elmenni vagy kit kell feltétlenül meghívni?

 

Ha van a családban olyan kellemetlen kapcsolat, akivel ilyenkor mindenképpen találkozni kell, és akinek már a gondolatától összeszorul a gyomrod, akkor nem csoda, ha nem szívesen nézel az ünnepek elé, hiszen akkor ez már nem a feltétlen örömről szól, hanem a félelmekről, rossz érzésekről és a szorongásról.

 

Ha netán így érzel valamelyik rokonoddal kapcsolatban akkor tudd, nem vagy egyedül vele. Sokan éreznek hasonlóan, és ezért nem néznek örömmel a karácsonyi ünnepek elé, mert azt viszont nem merik megtenni, hogy saját magukért kiállva, ne menjenek el oda, ahova nem szívesen mennek. 

 

Igyekezz olyanokkal tölteni az ünnepeket, akikkel feltöltődsz.

 

Sokaknak az okoz gondot, hogy a saját párjukkal együtt maradjanak napokon keresztül. Ez akkor is problémát jelenthet, ha még otthon élnek a gyerekek (feszültségeket okozhat az is, hogy mit csináljunk együtt a gyerekekkel), legfőképpen azonban akkor probléma, ha a gyerekek már felnőttek, és kirepültek a fészekből.

 

És ezzel máris felmerülhet a következő helyzet; a kirepült, már saját családot alapított gyerekek vajon együtt ünnepelik-e a szülőkkel a karácsonyt, vagy csak a saját családjukkal vannak? Eljönnek valamelyik napon, de egyedül hagyják a szüleiket szentestén?

 

Lelkiismeretfurdalást okozhat a felnőtt gyerekeknek, ha ők szeretnének egyedül, a saját családjuk körében ünnepelni, miközben érzik a nyomást a szülők (netán mindkét oldali szülő) részéről, hogy márpedig 24-én legyünk együtt gyerekek! Ilyen esetben a lehetséges sértődés, lelkiismeretfurdalás lehet az, ami már előre elkedvetleníti az embert, és amitől nem érzünk nagy kedvet a karácsonyhoz.

 

Annak idején, amikor még éltek a szüleink, nagy szerencsénk volt, mivel az én szüleim nem ragaszkodtak a 24-éhez. Elfogadták, hogy ki-ki úgy ünnepli és ott a karácsonyt, ahogy szeretné. Megtalálták a megoldást is rá, nálunk ugyanis 23-án kezdődött a karácsony!

 

Nekünk így egy nappal meghosszabbodott az ünnep. 

 

Mi is 23-ára készültünk el a fával, aminek több előnye is volt. :) Például nem kellett lóhalálában fát állítani, rendet tenni, főzni, és ha kiégett egy karácsonyi égősor, vagy rájöttünk, hogy hiányzik még valami, 24-én délelőtt még be tudtuk szerezni. Nálunk ezért karácsonykor nem volt feszültség ebből, mivel a szüleimnél már 23-án az összes testvéremmel (és később az ő családjaikkal) együtt ünnepeltünk.

 

Így 24-én mindenki nyugodtan mehetett oda, ahova gondolt, mi például az anyósomékhoz, míg éltek. 26-án pedig eleinte a szüleimnél ünnepeltük a legkisebb húgom szülinapját, később pedig nálunk jött össze az egész család. Ezt a családi karácsonyi-szülinapot azóta is tartjuk, csak most már a szüleink nélkül, és azóta is mindig 23-án állítjuk a fát. Sokkal nyugalmasabb így minden.

 

Ha te nem is láttál ilyen mintát, amit nekem könnyű és természetes volt követni, attól még bevezethetsz te olyat, ami megkönnyíti az ünnepi készülődést. Rajtad múlik, hogy te mit és hogyan változtatsz annak érdekében, hogy tényleg örömmel és ne szorongásokkal teljen az ünnep.

 

Ha az emberi kapcsolatokban nincs harmónia, az szerintem mindent elronthat. Nem véletlenül fejlesztettem ki úgy a SzuperTudatos Önfejlesztést, hogy a kapcsolainkat is könnyen lehessen változtatni vele. Bármilyen kapcsolatot át lehet alakítani egy SzuperTudatos Önfejlesztés coaching segítségével. A SzuperTudatos Önfejlesztés coaching nagyon gyorsan helyreteheti, illetve elindítja a változást.

 

Egy kedves kliensem például nemrég említette, hogy teljesen megváltozott, sokkal jobb lett a férje nagylányával a viszonya, azóta, hogy átalakítottuk az energiákat a kapcsolatukban. 

 

A SzuperTudatos Önfejlesztéssel végzett energiaátalakítás és a harmónia létrehozása (akár az elhunytakhoz kapcsolódóan is) elhozhatja neked a tényleg boldog és békés ünnepeket! Ne habozz, jelentkezz be egy coaching-ra, hogy békében teljenek az ünnepek!

 

Szeretettel,

 

Erika

 

Szeretettel,

Erika

Ha tetszett, akkor lehet, hogy másoknak is tetszene, igaz? Megtennéd, hogy köszönetképpen megosztod? Kattints alul a Facebook jelre!

Előre is nagyon köszönjük! :)

 

Ha még nem vagy rendszeres olvasó, iratkozz fel a LÉLEKEMELŐ hírlevélre, hogy minden újdonságot biztosan megkapj!

Itt jelentkezz a következő programokra

 

Tartsd velünk a kapcsolatot!

MEGJELENT ERIKA KÖNYVE, A LÉLEKZENE

LélekZene - e-book-ban azonnal letöltheted, innen

Lapozz bele a LélekZene tartalmába

« Vissza

Minden jog fenntartva. László Erika tanácsadó, transzformációt elősegítő és kommunikáció (asszertivitás) instruktor, a SzuperTudatos Önfejlesztés™ egyedi intuitív coaching rendszer létrehozójának hivatalos oldala

 

A SZUPERC Ltd. logója, márka- és módszerei neve

(SzuperTudatos Teremtés™, SzuperTudatos Világ™, SzuperTudatos Önfejlesztés™, Tudatos Pénz Teremtés™, Tudatos Kommunikáció™, a DEMERT Módszer™, a Numeropátia™) 
védjegyek, illetve bejegyzett védjegyek az EU területén, illetve a WIPO országokban, a Madrid Protocol (WIPO's Madrid System) által nemzetközileg védetten.

  

© Szuperc Limited 2020  All rights reserved. -  Hosted by Hostpapa.com (Canada)

Website Terms and Conditions -  Privacy Policy