Spiritualitás

Mit válaszolt a szerzetes a kérdésre, hogy mi az elme?

 

Képzelj el egy igazi idős buddhista szerzetest, a szokásos narancsszínű ruhájában, akinek a korát nagyon nehéz megsaccolni, de többen állították, hogy valószínű több, mint 100 éves - bár én hetvennek sem néztem... :)

 

Trinidadban, egy nagy egyetemi előadóban voltunk, a terem tele. 

 

Csönddel és meditációval kezdtünk, amit a szerzetes, Bhante Kovida vezetett

 

Az instrukció csupán ennyi volt:

 

Figyelj a lélegzetedre. Mondogasd magadban: be és ki. Ha gondolatok jönnek fel a fejedben, hagyd őket elúszni, és figyelj megint a „Be és kire”.

 

Ez az ún. „mindfulness” - éberség, felébredt tudatosság - gyakorlata. A meditáció végeztével (több, mint félóra volt) elkezdett beszélni a különböző félelmeinkről, a kialakulásuk okáról, mindenféle vicces példákat mondott. Nagyokat nevettünk, főleg mikor arról beszélt, hogy mennyi minden okoz nekünk embereknek fejfájást. A stressz, a különböző problémák, betegségek stb. csak sorolta a kiváltó okokat. Ezek után tett egy meglepő kijelentést.

 

A fejfájást kizárólag egyetlen dolog okozza.

 

Mindenki feszülten figyelt, mi lehet az az egyetlen dolog??? Erre a válasza: Az, hogy van fejed! :) Hurrá, tényleg! :)

 

Amúgy persze igaza van. Csak azért okoz nekünk bármilyen gondot a valami (vagy valaki), mert van (vagy nincs) nekünk olyanunk, félünk, hogy elveszítjük, vagy hogy sosem kapjuk meg.

 

A hiány (és a félelem) nagy úr - ha hagyjuk, hogy uralkodjon rajtunk. Tehát, ha elvesztettél valakit, (mert mondjuk eltávozott a másik oldalra), akkor most már tudd, csak azért hiányzik neked, mert volt neked egy ilyen fontos kapcsolatod. Ha nem lett volna fontos, nem is hiányozna.

 

Ha anya/apa vagy, és a gyerekedet nem tudod látni mindig (mert mondjuk felosztottátok magatok között az időt a másik szülővel, vagy külföldön él), akkor csak azért hiányzik neked a gyermeked, mert van neked egy gyermeked. Ha nem lenne, ugyebár nem is hiányozhatna…

 

Persze viccelek én is, ahogy a szerzetes is viccelt (részben), hiszen ettől még a mindennapokban azért mindig nem tudjuk így érezni (mégha a  gondolatot magát értjük is). Egyetértek vele, hogy igaza van, viszont mégiscsak emberek vagyunk, nem könnyű az ilyen hiány és félelem érzésektől megszabadulni.

 

A szerzetesek sok éven keresztül gyakorolják, hogy végül elérjék ezt az éber tudatállapotot (mindfulness), amikor is teljesen függetleníteni tudják magukat az érzéseiktől (az egójuktól), és csupán szemlélik a történéseket az életükben, mindenféle hozzáadott (nem cukor :), hanem) ítélkezés nélkül.

 

Amennyiben valóban legalább 100 éves volt a szerzetes, nos akkor bőven volt rá ideje, hogy kifejlessze ezt magában... :) A hiányt (és a félelmeket is) az egónk generálja (bár nagyon valóságosan fáj). Ha képesek lennénk teljesen elengedni mindent és mindenkit szeretettel, ha képesek lennénk mindig a jelent elfogadni úgy, ahogyan van, ellenállás nélkül, akkor nem hiányozna semmi sem az életünkből.

 

A hiánnyal egyébként is csak további hiányt lehet teremteni, tehát feltétlen érdemes tudatosan (éberen :) ) figyelni, és a pozitívakat teremteni, nem pedig a hiányra koncentrálni. Úgyhogy hiányozzon bármi/ bárki is az életedből, fájjon akár bármi is, gondold át, és inkább nevess rajta (a nevetés amúgy is a legjobb gyógyszer) fel a fejjel! Mégha hiányzik is, legalább tudod, hogy van, aki/ami hiányozzon/fájjon. Ezzel is a pozitív oldalára fókuszálsz, amivel máris a pozitívat teremted és nem a negatívat.

 

Az előadás végén lehetett kérdezni a szerzetestől. Első kérdezőként valaki azt kérdezte tőle, hogy ugyan már mondja meg, mi az az elme valójában? (Angolul mind-nak mondta, amit mi hol elmének, hol pedig léleknek fordítunk magyarul.) Hozzátette, hogy már mindenhol utánanézett, professzorokat kérdezett a témában, rákeresett az interneten, de sehol senki sem tudott erre válaszolni. (Sebaj, na majd most a szerzetes! :) )

 

Mit válaszolt a kérdésre, hogy mi az elme?

 

Sajnos nem tudnád megérteni, hogy mi az elme, mert nagyon felületes elméd van.

 

Nagy röhögés… :)

 

Volt olyan kérdés, amire azt mondta:

 

Vannak olyan kérdések, amelyek nem érdemelnek választ. :)

 

Szóval mostantól kezdve, ha fáj a fejem, biztosan arra koncentrálok, hogy milyen jó, elvégre legalább van fejem! Neked is ezt ajánlom. :)

Szeretettel,

Erika

Ha eleged van abból, hogy egyedül küzdesz és szeretnéd, ha pártatlan, ítélkezésmentes segítséget kapj, akkor jelentkezz itt.
 

Ha tetszett, akkor lehet, hogy másoknak is tetszene, igaz? Megtennéd, hogy köszönetképpen megosztod? Kattints alul a Facebook jelre!

Előre is nagyon köszönjük! :)

 

Ha még nem vagy rendszeres olvasó, iratkozz fel a LÉLEKEMELŐ hírlevélre, hogy minden újdonságot biztosan megkapj!

Itt jelentkezz a következő programokra

 

Tartsd velünk a kapcsolatot!

MEGJELENT ERIKA KÖNYVE, A LÉLEKZENE

Lapozz bele a LélekZene tartalmába

« Vissza

László Erika tanácsadó, transzformációt elősegítő és kommunikáció (asszertivitás) instruktor, az Intuyching® (SzuperTudatos Önfejlesztés™) intuitív, energetikai, coaching-szemléletű rendszer létrehozójának hivatalos oldala.

A SZUPERC Ltd. logója, márka- és módszerei neve (Intuyching®, SzuperTudatos Világ™, SzuperTudatos Önfejlesztés™, Tudatos Pénz Teremtés™, TUDKO™-Tudatos Kommunikáció, a DEMERT™ Módszer, a Numeropátia™, Intuytor™) védjegyek, illetve törvény által védett és bejegyzett védjegyek az EU területén, illetve a WIPO országokban, a Madrid Protocol (WIPO's Madrid System) által nemzetközileg védetten.

© Szuperc Limited 2015-2024. -  Minden jog fenntartva. -  Hosted by Hostpapa.com (Canada)
Website Terms and Conditions -  Privacy Policy

Ugrás az oldal tetejére!