2017 márc 14Coaching, önfejlesztés

Az önbizalom növelés és a boldogság fontos kulcsa

 

Mikor kellett volna utoljára nemet mondanod, amikor ahelyett, hogy megtetted volna, igent mondtál? Hogy érezted magad utána?

 

Frusztráltnak? Tehetetlennek és elégedetlennek, és az volt a fejedben, hogy: „hogy lehettem már megint ekkora hülye, hogy elvállaltam?”

 

Ha hiszed, ha nem, nekem is meg kellett tanulnom, hogyan mondjak nemet, azért hogy végre megtapasztalhassam azt az elégedettséged és boldogságot, amit az jelent, hogy kiálltam magamért, és nem vállaltam be valami olyat, amit nem akartam.

 

Az önbizalom jele, és az önbizalom növelésed (valamint az elégedettséged, a boldogságod) kulcsa, ha képes vagy nemet mondani, és a kiégés egyik biztos útja, ha nem teszed!

 

Akár az ügyfeleidről, munkatársaidról, főnöködről, akár a gyerekedről, családtagodról van szó, feltétlenül tudnod kell az adott helyzetben nemet mondani és ha megteszed, akkor az a jó hírem, hogy ezzel növelted az önbizalmad és a boldogságod szintjét!

 

Képzeld el, hogy az önbizalom egy magas hegycsúcson, az önbizalom növelés hegyén található. Ez a hegy a boldogságod alapja.

 

 

A cél, hogy az önbizalom növelés hegyén...

 

egyre feljebb és feljebb juss, míg aztán feljutsz a hegycsúcsra, hogy megtapasztald a boldogságot!

 

Sokan nem tudják, pedig milyen fontos: ha nem az önbizalom növelés hegycsúcsán vagy, azaz ha nem értékeled magad helyesen, akkor csorbul a boldogság érzésed, nem leszel elégedett, sőt a pénzügyeid is bajban lehetnek.

 

A pénz és az önbizalom kapcsolatáról, valamint az önbizalom növelésről bővebben a Tudatos Pénz Teremtés workshopon tanulhatsz és egyúttal ott helyben át is alakul a pénzzel kapcsolatos (v)iszonyod. Jelentkezz előzetesen, és ne halogasd, hogy ne maradj le a következőről!

 

Mi köze van a nemet mondásnak az önbizalom növeléshez és a boldogságunkhoz?

 

Ha nem mondasz nemet és ezért olyat teszel, amihez nincs is kedved, a végén kihasználtnak fogod érezni magad. Saját magunk megerőszakolása senkinek nem tesz jót, a boldogság szintünknek meg pláne nem.

 

A fenti felsorolt érzések alacsony rezgésű energiák, így alacsony lesz az önértékelésed, azaz a magadba vetett hited, az önbizalom és a boldogság érzés is csökken.

 

Az önbizalom és az önbizalom növelés szeretet-alapú energiákból áll, magas rezgésű, azaz, ha nem mondasz nemet olyankor, amikor szíved szerint megtennéd, akkor ezzel saját magadat „értékeled le”, nem állsz ki saját magadért, és ezzel gyakorlatilag te húzod le magad egy alacsony szintre, a boldogság elérése és az önbizalom növelés helyett.

 

Minden egyes helyzetben, amikor nem állunk ki saját magunkért, - és ennek egyik oka az, amikor nem tudjuk, hogyan mondjunk nemet – csökkenti az önbizalmunkat, azaz lecsúszol az önbizalom növelés hegyén.

 

Mi az oka annak, hogy olyan nehéz nemet mondani?

 

Leginkább az, hogy mindenki jó akar lenni, boldogságot akar érezni, és nem akarja elutasítani a másikat. Hiszen már mindannyian voltunk olyan helyzetben, amikor minket utasítottak el, ezért aztán elég jól át tudjuk érezni, hogy milyen rossz lehet a másiknak, ha mi mondunk nemet.

 

Arról nem is beszélve, hogy sokan azt tanultuk, teljesítsünk mindent, mindig, a legjobb tudásunknak megfelelően! Ha benned is ez van, hogy meg kell felelni az elvárásoknak, mindig, minden helyzetben „jól” kell csinálni, viselkedni stb., akkor bizony nehéz nemet mondani. Inkább megcsináljuk, amit kérnek, - inkább nekünk legyen rossz! -, ami a saját boldogságunk rovására megy! Ez azért nem hangzik jól…, igaz?

 

A megfelelési kényszerhez pedig még további negatív gondolatok (jól elterjedt hiedelmek, tévhitek) kapcsolódnak a pozitív gondolatok helyett.

 

Ilyenek például:

  • Ha nemet mondok, akkor azt fogják hinni, csak magamra gondolok (önzőnek fognak hinni).
  • Ha nemet mondok, meg fogom vele bántani és meg fog rám sértődni.
  • Aki határozottan nemet mond az goromba (bunkó stb.).
  • Nem mondhatok nemet, mert akkor megharagszik rám és … (félek, hogy valami fontosat elveszítek ezzel, például: nem kapok fizetésemelést; legközelebb hiába kérem én, hogy hozza el a gyereket, nem fogja teljesíteni; két napig nem fog hozzám szólni stb.)

 

Sajnos azonban azzal, hogy nem mondunk nemet, hosszú távon teszünk magunknak rosszat. Ilyenkor ugyanis az önbizalom növelés hegyén nemhogy feljebb, hanem lejjebb kerülünk (a boldogságunkról nem is beszélve).

 

És ezzel vissza is jutottunk az önbizalomhoz, és ahhoz, hogy miért tűnik annyira nehéznek sokaknak az önbizalom növelés. Már a téma is idegesítő, nem? Pláne, ha érzékeny területen talál el, azaz, ha neked is van vele némi tennivalód…

 

Ahányszor nem állsz ki magadért, annyiszor csökkented az önbizalmad (és ezzel az álalános boldogság érzéseidet), azaz gyakorlatilag egy ördögi kör alakul ki.

 

Nem állsz ki magadért, ezért aztán haragszol is magadra (vagy másokra, teljesen mindegy, mert a harag benned van), mindezzel bünteted magad, (például: csökken az önbizalom és a boldogság), majd pedig olyan helyzeteket hívsz be az életedbe, ami ezeknek az energiáknak megfelel és hasonló, azaz újra fogsz haragudni, újra csökken az önértékelésed stb. Juj!!!

 

Tehát egy egyszerű kulcs a boldogsághoz és az önbizalom növeléshez: megtanulni nemet mondani!

 

Annyira nem is nehéz, mint gondolnád, és minden egyes alkalommal, amikor megteszed, az önbizalom növelés hegyén közelebb jutottál a csúcshoz és ezáltal a boldogságodhoz is!

 

A képlet:

Nemet mondás =

Önbizalom növelés + Boldogság

 

Hogyan mondjunk nemet?

 

1. Személyeskedés nélkül

Fontos, hogy nem az embert, a kérést utasítod el. Ha más kérte volna, őt is visszautasítanád abban a pillanatban.

 

2. Úgy, hogy a másik azt érezze, inkább mondtál volna igent

Hiszen nem az a cél, hogy megbántsd vele, és tényleg szívesen megtennéd, ha lehetne. De nem lehet, mert most nincs kedved, időd rá, nem megfelelő a helyzet stb.

 

3. Udvariasan, kedvesen, de határozottan

Kedvesen és határozottan! Azzal semmire sem mész, ha csak félve elrebeged, hogy nem, most inkább nem csinálnám… Ebből senki sem fogja megérteni, hogy erősek a határaid, ezért aztán tovább fognak győzködni.

 

Ne feledd, a kommunikáció lényege a testbeszédben van, azaz hogy milyen hangsúllyal, milyen erőteljes hangon (vagy gyengén, remegve), illetve, hogy milyen testtartással (pl.: meggörnyedve vagy kihúzott vállakkal) beszélsz.

 

Tehát nyugodt hangon, kedvesen azt mondod például, hogy:

  • Nem, most ezt nem tudom megcsinálni.
  • Nem, ez nekem nem fér bele.
  • Nem, ez ellenkezne az elveimmel.
  • Nem, erre most nincs időm.

 

4. Végiggondolva, időt hagyva magunknak

Nem kell azonnal válaszolnod, nyugodtan kérj egy kis időt mielőtt válaszolnál. (Ez amúgy minden kommunikációs helyzetre érvényes, bármikor kérhetsz időt arra, hogy átgondolj valamit, esetleg megnyugodj, mielőtt válaszolnál valamire.)

 

Az email levezelezés kedvez az ilyenfajta végiggondolásnak, elvégre nem kell azonnal válaszolnod. Mivel már úgyis többször megtetted, hogy írásban nem azonnal válaszoltál, így ezt könnyű átültetni a szóbeli gyakorlatba is!

 

Például:

  • Ezt át kell előbb gondolnom, mielőtt választ tudnék adni.
  • Visszahívlak, és megnézem, hogy meg tudom-e csinálni.
  • Megnézem a naptárban, hogy be tudlak-e oda tenni.
  • Holnap megmondom, hogy el tudunk-e menni hozzátok.
  • Megbeszélem a … és visszahívlak, hogy el tudjuk-e vállalni.
  • Előbb utána kell néznem, aztán megmondom, hogy megy-e.

 

5. Indoklás nélkül

Lásd a 3. pontban megfogalmazott mondatokat. Ha szeretnéd, természetesen megindokolhatod, de ez egyáltalán nem kötelező.

 

Az indoklás a másik iránti tisztelet jele, - én sokszor alkalmazom -, de ha nem érti az indokainkat vagy nem akarja érteni és elfogadni, akkor nyugodtan mondjuk, hogy: CSAK. Jogod van hozzá, hogy egy kérést elutasíts.

 

6. Bocsánatkérés és mentegetőzés nélkül

Nyugodt hangon mondj nemet, mentegetőzés nélkül, elvégre a kérésben eleve benne van az elutasítás lehetősége.

 

Fontos: ha egy kérést nem lehet elutasítani, akkor az nem kérés, hanem parancs! És ugyebár nem a hadseregben vagyunk!

 

7. A másik szemébe nézve

A sikeres és önbizalommal teli emberek – figyeld meg! - mindig rád néznek, és rád figyelnek, amikor veled beszélnek.

 

Kutatásokkal is igazolták, hogy ha nem nézünk a másik szemébe miközben vele beszélünk, az illető nagyobb eséllyel fogja azt hinni, hogy valamit takargatunk, netán nem mondunk igazat.

 

Úgyhogy különösen olyankor, amikor valami kellemetlent közölsz a másikkal – az elutasítás tipikusan ilyen – érdemes a szemébe nézni, mert így legalább érezni fogja, hogy fontosnak tartod a személyét, és hogy az elutasítás nem személy szerint neki, hanem a helyzetnek, a kérésnek szól.

 

Legközelebb, amikor nincs kedved egy kérést megtenni, mondj rá nemet. Meglátod, sokkal jobban fogod magad érezni, mert a boldogságod szintjét növeled vele.

 

Ha ez mégsem így lenne, és lelkiismeretfurdalásod lenne miután nemet mondtál, (ami lefelé visz az önbizalom növelés hegyén) akkor ne szalaszd el a remek alkalmat, hiszen nem véletlenül olvastad el ezt a cikket!

 

Jelentkezz be egy Intuyching™ boldogság konzultációra, hogy a mélyben megbújó, téged és a boldogságodat gátló érzésektől megszabadulhass!

Szeretettel,

Erika

Ha eleged van abból, hogy egyedül küzdesz és szeretnéd, ha pártatlan, ítélkezésmentes segítséget kapj, akkor jelentkezz itt.
 

Ha tetszett, akkor lehet, hogy másoknak is tetszene, igaz? Megtennéd, hogy köszönetképpen megosztod? Kattints alul a Facebook jelre!

Előre is nagyon köszönjük! :)

 

Ha még nem vagy rendszeres olvasó, iratkozz fel a LÉLEKEMELŐ hírlevélre, hogy minden újdonságot biztosan megkapj!

Itt jelentkezz a következő programokra

 

Tartsd velünk a kapcsolatot!

MEGJELENT ERIKA KÖNYVE, A LÉLEKZENE

LélekZene - e-book-ban azonnal letöltheted, innen

Lapozz bele a LélekZene tartalmába

« Vissza

László Erika tanácsadó, transzformációt elősegítő és kommunikáció (asszertivitás) instruktor, az Intuyching® (SzuperTudatos Önfejlesztés™) intuitív, energetikai, coaching-szemléletű rendszer létrehozójának hivatalos oldala.

A SZUPERC Ltd. logója, márka- és módszerei neve (Intuyching®, SzuperTudatos Világ™, SzuperTudatos Önfejlesztés™, Tudatos Pénz Teremtés™, TUDKO™-Tudatos Kommunikáció, a DEMERT™ Módszer, a Numeropátia™, Intuytor™) védjegyek, illetve törvény által védett és bejegyzett védjegyek az EU területén, illetve a WIPO országokban, a Madrid Protocol (WIPO's Madrid System) által nemzetközileg védetten.

© Szuperc Limited 2015-2024. -  Minden jog fenntartva. -  Hosted by Hostpapa.com (Canada)
Website Terms and Conditions -  Privacy Policy

Ugrás az oldal tetejére!