Spiritualitás

Együttérzés - Napi gyakorlatok

 

Az alábbiakban 4 olyan együttérzés gyakorlatot kapsz, amit, ha minden nap gyakorolsz, egyre együttérzőbbé válsz. És nemcsak másokkal, hanem magaddal is!

 

1. Kezdd a napot együttérzéssel!

 

Meditálj és vizualizáld, hogy mindenkivel – saját magaddal is – együttérző leszel egész nap. (Gyorsan meg lehet csinálni, akár a fürdőben.)

 

a) A Dalai Láma javaslatával is gyakorolhatod az együttérzést, úgy, hogy ezt mondod magadnak reggel a tükörbe: „Ma szerencsés vagyok, hogy felébredtem, hogy élek, hogy értékes emberi életem van, és ezt nem fogom elpazarolni. Az összes energiámmal azon leszek, hogy fejlesszem magam, hogy kiterjesszem a szívem mások felé, és hogy megvilágosodottságot érjek el minden lény javára. Kedvesen fogok gondolkodni másokról, békés leszek, és nem fogok csúnyákat gondolni róluk; annyira leszek mások javára, amennyire csak tudok.”

b) Magunkkal kapcsolatban is érdemes együttérzőnek lennünk, így hát hozzáteheted: „Kiterjesztem a szívem magam felé. Elkerülöm, hogy haragudjak magamra, hogy kritizáljam magam, és magamról is kedveseket gondolok. Annyira szeretem magam, amennyire csak tudom. Együttérző vagyok magammal.”

 

2. Gyakorold az együttérzést szeretettel teli kommunikációval!

 

a) Amikor valaki beszél, figyelj rá aktívan, azaz ne a saját válaszodon töprengj!

b) Próbáld megérteni a másikat, és adj visszajelzést az érzéseiről! Amikor ezt mondja, mit érez? (Pl.: Frusztráltnak tűnsz… Úgy tűnik valami kihozott a béketűrésből…)

c) Adj visszajelzést a gondolatokról! (Amikor ezt mondod, én úgy hallom, hogy… / Amit mondtál számomra azt jelenti… / Úgy hallom, azt mondod…)

d) Saját magunkkal kapcsolatban is gyakorolhatjuk a szeretetteli kommunikációt. Amikor ezt mondja nekem, mit érzek? Ha ismerjük azt, hogy mi zajlik bennünk, tudatosabbá válunk, és könnyebben megértünk másokat is. Könnyen megtalálhatjuk a bántó vagy pozitív érzéseket magunkban, ha erre időt szánunk, és végiggondoljuk magunkban.

 

Tipp Intuyching™ táblázattal rendelkezőknek: Azonosítsd be mi zajlik benned. Utána pedig alakítsd át a negatív energiákat, illetve az esetleges blokkokat a pozitív energiákon.

 

3. Cselekedj az együttérzés alapelve szerint

 

Confucius után szabadon: Úgy viselkedj másokkal, ahogyan szeretnéd, hogy veled is viselkedjenek.

 

Gondold át, mielőtt beszélnél/cselekednél. Rendben lenne számomra, ha nekem mondanák azt, amit mondani akarok? Bántónak érezném-e, ha valaki így beszélne, vagy ezt tenné velem?

 

Harry Palmer Resurfacing: Techniques for Exploring Consciousness című könyvében azt javasolja, hogy amikor találkozunk valakivel – annak érdekében, hogy nagyobb megértésre és empátiára tegyünk szert –, menjünk végig gondolatban az alábbi lépéseken. Ezek a lépések az együttérzést és a pozitív energiákat erősítik minden kapcsolatban.

 

  1. lépés: „Csakúgy mint én, ez az ember is boldogságra vágyik az életében.”

  2. lépés: „Csakúgy mint én, ez az ember is próbálja elkerülni a szenvedést az életében.”

  3. lépés: „Csakúgy mint én, ez az ember is ismeri a szomorúságot, egyedüllétet és a kétségbeesést.”

  4. lépés: „Csakúgy mint én, ez az ember is szeretné, ha a vágyai beteljesülnének.”

  5. lépés: „Csakúgy mint én, ez az ember is tanulja az életet.”

 

4. Értékeld, hogy mennyire voltál képes az együttérzést gyakorolni


Este, a napod befejeztével, az ágyban is megcsinálhatod, kérdezd meg magadtól: mi történt napközben? Kivel találkoztál, kivel beszélgettél? Hogyan bántál vele? Összhangban voltál azzal a céloddal, hogy együttérző leszel? Mit tettél jól? Hogyan tudnád még inkább fejleszteni magad az együttérzésben? Mit tanultál a mai nappal?

 

Együttérzés önmagunkkal

 

Amikor úgy érzed „nem tudsz” együttérző lenni, mert valaki vagy valami felidegesített, feldühített (vagy bármi hasonlót érzel) fontos, hogy tudatában légy a negatív érzéseidnek.

 

A negatív érzések csak a fel nem dolgozott érzelmi energiáinkat jelzik, melyeket érdemes átalakítani (például az Intuyching™ segítségével), vagy valamely módon feldolgozni. A negatív érzéseink azt is jelzik, hogy nekünk is több együttérzésre van szükségünk.

 

Az ön-együttérzés mélyére nézve, talán neked is hasznos, ha rákérdezel és végiggondolod az alábbiakat:

 

  1. Van bármilyen még fel nem dolgozott ügyem vagy negatív energiám ezzel a helyzettel/emberrel kapcsolatban?

  2. Vannak még azzal kapcsolatos bevésődéseim, amikor valami negatívat mondtak nekem, például: „rossz vagy, értéktelen stb.”?

  3. Hiszem-e még mindig, hogy hibás vagyok? (Kihez vagy mihez kapcsolódik ez?)

  4. Hiszem-e, hogy gyerekkoromban rosszat tettem (vagy valaki rosszat tett nekem)?

  5. Hiszem-e, hogy érdemes vagyok a (Isten/ Univerzum) a többi ember együttérzésére?

 

Együttérzésünket a saját magunkról alkotott alkalmatlanságunkkal, illetve önkritikánkkal kapcsolatosan is gyakorolhatjuk, az olyan hiedelmek esetében például, mint: „Én nem vagyok jó abban, hogy…” „Alkalmatlan, reménytelen, tehetetlen, felelőtlen vagyok stb.”

 

Érdemes megkérdőjeleznünk a belső negatív beszédet: „Alkalmatlan, reménytelen stb. vagyok?”

 

Addig kérdezgessük, míg aztán végül el nem jutunk egy pozitívabb belső beszédhez és válaszhoz! Érdemes kipróbálni, tényleg nagyon jól működik, és azonnali változást érezhetünk. 

 

Ha a fenti kérdéseket végiggondoljuk, tudatosítjuk magunkban (és átalakítjuk a negatív energiákat), az segíthet abban, hogy együttérzőbbekké váljunk magunkkal, és nagyobb megértésre tegyünk szert a valamikor megsérült belső gyermekünkről.

 

A legtöbb dolog, amit csináltunk, amit velünk tettek, amit éreztünk, vagy amit mondtak nekünk, nem feltétlen a mi hibánk volt – inkább csak a felnevelésünknek, illetve az akkori megítélésünknek/ tudatossági szintünknek volt köszönhető. Mai magunkat az tette olyanná ebben az életben, ahonnan jöttünk; legyünk ezért hálásak és együttérzők magunkkal (és a környezetünkkel) szemben.

 

Bármi is történjen, légy együttérző magaddal és az utaddal, és emlékezz rá, hogy minden egyes tapasztalatoddal tanulsz, gyógyulsz (fizikailag és/vagy lelkileg) és fejlődsz.

Bár az emberek és a helyzetek különböznek, érzéseinkben EGYek vagyunk.

 

Lehet, hogy egy bizonyos helyzetben, - amiben valaki sír és rosszul van - én nem sírok, és nekem nem fáj, mégis el tudom képzelni a másik fájdalmát és az érzéseit, mert már én is megtapasztaltam. Mivel EGYek vagyunk, amikor együttérzéssel cselekszünk, az azt jelenti, hogy megértjük a másik érzéseit és helyzetét. Az együttérzés megerősíti az EGYSÉGünket, ezért is tartja fontosnak minden vallás.

 

Mint ahogy Buddha mondta (Gautama Siddhartha hindu herceg, a Buddhizmus alapítója, i.e. 563-483):

 

„Az elkülönültségen alapul a világ nagy szenvedése; az együttérzésen pedig a világ valódi ereje.”

Szeretettel,

Erika

Ha eleged van abból, hogy egyedül küzdesz és szeretnéd, ha pártatlan, ítélkezésmentes segítséget kapj, akkor jelentkezz itt.
 

Ha tetszett, akkor lehet, hogy másoknak is tetszene, igaz? Megtennéd, hogy köszönetképpen megosztod? Kattints alul a Facebook jelre!

Előre is nagyon köszönjük! :)

 

Ha még nem vagy rendszeres olvasó, iratkozz fel a LÉLEKEMELŐ hírlevélre, hogy minden újdonságot biztosan megkapj!

Itt jelentkezz a következő programokra

 

Tartsd velünk a kapcsolatot!

MEGJELENT ERIKA KÖNYVE, A LÉLEKZENE

Lapozz bele a LélekZene tartalmába

« Vissza

László Erika tanácsadó, transzformációt elősegítő és kommunikáció (asszertivitás) instruktor, az Intuyching® (SzuperTudatos Önfejlesztés™) intuitív, energetikai, coaching-szemléletű rendszer létrehozójának hivatalos oldala.

A SZUPERC Ltd. logója, márka- és módszerei neve (Intuyching®, SzuperTudatos Világ™, SzuperTudatos Önfejlesztés™, Tudatos Pénz Teremtés™, TUDKO™-Tudatos Kommunikáció, a DEMERT™ Módszer, a Numeropátia™, Intuytor™) védjegyek, illetve törvény által védett és bejegyzett védjegyek az EU területén, illetve a WIPO országokban, a Madrid Protocol (WIPO's Madrid System) által nemzetközileg védetten.

© Szuperc Limited 2015-2024. -  Minden jog fenntartva. -  Hosted by Hostpapa.com (Canada)
Website Terms and Conditions -  Privacy Policy

Ugrás az oldal tetejére!