2013 aug 25Coaching, önfejlesztés

Hitek és hiedelemek II. - Kérdezési folyamat

 

Ez a bejegyzés a Hitek és hiedelmek 4 részes cikksorozat második része.

A többi részt itt találod:

I. rész - Mi a hit?

II. rész - Kérdezési folyamat

III. rész - 9 támogató hit, amivel megváltoztathatod a berögzült, korlátozó hiedelmeket.

IV. rész - A pozitív gondolkodás titka

 

Miért érezzük olyan nehéznek a változtatást?

 

Ha kizárólag csak az agyi folyamatokat vesszük figyelembe - és nem beszélünk arról, hogy minden egyes gondolatot energiával tartunk fent a fejünkben, azaz a régi berögzült hiedelmekbe sok energiát „fektettünk be” már eddig, hogy megtartsuk, és persze senki sem szereti elveszteni semmilyen befektetését - még akkor sem könnyű, hisz az új idegpályát ki kell építeni, csakúgy, mintha egy autópályát kezdenénk építeni egy elhanyagolt mezőn.

 

A fejünkben lévő új idegpálya kiépítése energiába, tudatosságba és időbe kerül. Nézzünk pár példát a korlátozó hiedelmekre. Szerintem sok ismerős lesz köztük.

 

Sosem fog változni semmi sem. Most már ez mindig így lesz. Ebből a katyvaszból nem lehet kimászni. Minden mindig rossz, ami velem történik. Nincsenek lehetőségek, válság van. Az embereknek nincs munkájuk, és már nem is lesz. Túl idős/túl fiatal vagyok hozzá. Kudarcot vallottam, egy kudarc vagyok.
Az egész életem egy kudarc. Én mindent elrontottam. Meg is érdemlem, hogy ez történt velem, amilyen hülye/figyelmetlen/egy balek stb vagyok. Az emberek ebben a korban már nem változnak. Senki sem tanul a hibájából. Ez nem jó úgy, ahogyan van. Nem így kellene a dolgoknak működnie. Nem így kellett volna történnie. Az élet csak szenvedés és kínlódás.
Mindenki csak kínlódik. Én senkinek sem vagyok fontos. Akár meg is halhatnék, nem is hiányoznék senkinek. A szüleim/a sorsom/mások a hibásak azért, hogy én ilyen helyzetben vagyok. Én (nem) tehetek róla, hogy ilyen az életem. Ezen (a betegségen, a rossz kapcsolaton, a pénzügyi helyzeten stb.) nem tudok/nem lehet változtatni. Nincs mit tenni. Nyugodtan fel is akaszthatom magam.
Az orvos is megmondta, hogy... A többieknek meg kellene változni, hogy nekem jobb legyen. A világnak kellene megváltozni, hogy nekünk jobb legyen. Rossz anya/apa/társ vagyok. Elrontottam az életem/ a gyereknevelést/ a gyereke(i)met/ a párkapcsolatomat (a házasságom).

 

No és akkor most nézzük, hogyan is lehet megkérdőjelezni ezeket! A megkérdőjelezéssel gyakorlatilag „feltörjük” a régi pályát, és egy újat kezdünk kiépíteni.

 

Sosem fog változni semmi sem.

 

Ez igaz? Tényleg? Biztosan? Honnan tudod? Valóban teljesen biztos vagy abban, hogy sose fog változni semmi? Csak gondolj vissza, hányszor változott már meg egy csomó minden az életedben. Az élet, az évszakok, az időjárás, a mindennapok, minden folyamatosan fejlődik és változik. Hogyan lehet akkor azt állítani, hogy semmi sem fog megváltozni?

 

Amúgy pedig, ha ezt gondolod, hogy érzed magad ettől a gondolattól? Jól? Hát, kötve hiszem… :) A negatív érzés mutatja, hogy rossz irányban vagy; a teremtéssel, az áramlással szemben haladsz. 

 

Vajon hogy éreznéd magad, ha ezt a gondolatot beleengednéd a felhőkbe, mint egy felszálló lufit, és látnád eltűnni? Milyen érzést keltene, ha inkább az lenne a fejedben, hogy: Minden mindig változik, hogy a rossz dolgok is elmúlnak egyszer? Hogy éreznéd magad ettől? Szerintem jobban… :)

 

És ugyan ki kötelez arra, hogy olyan gondolatot tarts a fejedben, ami neked rossz érzéseket okoz? Ki akadályozhat meg abban, hogy kicseréld a gátló és hamis gondolatot egy olyanra, ami sokkal jobban esik? Ugye, hogy csak te és senki más?

 

Csak te gondolod azt, amit gondolsz, és csakis te vagy képes rá, hogy a gátló, negatív gondolatokat kicseréld! A szabad akaratoddal választhatsz gátló, negatív és támogató hiteket és gondolatokat is. A választás a tied! Mit választasz inkább? :)  

 

Tehát a kérdések:

(1) Ez igaz?
(2) Hogy érzed magad ettől a gondolattól?
(3) Vajon hogy éreznéd magad, ha ezt a gondolatot beleengednéd a felhőkbe és megszabadulnál tőle?
(4) Ki akadályozhat meg abban, hogy kicseréld a gátló, negatív és hamis gondolatot egy olyanra, ami sokkal jobban esik?
(Amennyiben erről a kérdezési technikáról bővebben is szeretnél olvasni, szeretettel ajánlom Byron Katie: A 4 kérdés című könyvét.)

 

Javaslom, hogy a fenti hamis hiedelmekből azokkal vidd végig ezt a kérdezési folyamatot, amelyek rád leginkább jellemzőek, amik ismerősek, és szoktad őket gondolni. Ha megkérdőjelezted és felfedezted a fentiekből a benned lévő gátló, negatív hiedelmeket, akkor kialakíthatsz magadnak helyettük pozitív gondolatokat, támogató hiteket.

 

 

Ez a bejegyzés a Hitek és hiedelmek 4 részes cikksorozat második része. A többi részt itt találod:

I. rész - Mi a hit?

III. rész - 9 támogató hit, amivel megváltoztathatod a berögzült, korlátozó hiedelmeket.

IV. rész - A pozitív gondolkodás titka

Szeretettel,

Erika

Ha eleged van abból, hogy egyedül küzdesz és szeretnéd, ha pártatlan, ítélkezésmentes segítséget kapj, akkor jelentkezz itt.
 

Ha tetszett, akkor lehet, hogy másoknak is tetszene, igaz? Megtennéd, hogy köszönetképpen megosztod? Kattints alul a Facebook jelre!

Előre is nagyon köszönjük! :)

 

Ha még nem vagy rendszeres olvasó, iratkozz fel a LÉLEKEMELŐ hírlevélre, hogy minden újdonságot biztosan megkapj!

Itt jelentkezz a következő programokra

 

Tartsd velünk a kapcsolatot!

MEGJELENT ERIKA KÖNYVE, A LÉLEKZENE

LélekZene - e-book-ban azonnal letöltheted, innen

Lapozz bele a LélekZene tartalmába

« Vissza

László Erika tanácsadó, transzformációt elősegítő és kommunikáció (asszertivitás) instruktor, az Intuyching® (SzuperTudatos Önfejlesztés™) intuitív, energetikai, coaching-szemléletű rendszer létrehozójának hivatalos oldala.

A SZUPERC Ltd. logója, márka- és módszerei neve (Intuyching®, SzuperTudatos Világ™, SzuperTudatos Önfejlesztés™, Tudatos Pénz Teremtés™, TUDKO™-Tudatos Kommunikáció, a DEMERT™ Módszer, a Numeropátia™, Intuytor™) védjegyek, illetve törvény által védett és bejegyzett védjegyek az EU területén, illetve a WIPO országokban, a Madrid Protocol (WIPO's Madrid System) által nemzetközileg védetten.

© Szuperc Limited 2015-2023. -  Minden jog fenntartva. -  Hosted by Hostpapa.com (Canada)
Website Terms and Conditions -  Privacy Policy

Ugrás az oldal tetejére!