Hitek és hiedelmek I. - Mi a hit?
aug20

Hitek és hiedelmek I. - Mi a hit?

A hiteink határozzák meg az életünket, befolyásolják a boldogságunkat és a pozitív gondolkodást. Itt az idő, hogy megváltoztasd őket!


Ez a bejegyzés a Hitek és hiedelmek 4 részes cikksorozat első része. A további részeket itt találod:

II. rész

III. rész

IV. rész

 

Mi a hit és hogyan befolyásolja a pozitív gondolkodást és a boldogságunkat?

 

A hit egy belső bizonyosság valamiben, amiben úgy érezzük, hogy biztosak vagyunk. Úgy érezzük, hogy tudjuk, hogy az a valami úgy van, és még bizonyíték sem kell hozzá. Egyszerűen csak biztosak vagyunk benne, és általában jellemző módon sosem kérdőjeleztük meg.

 

Csak úgy ott vannak a fejünkben ezek a hitek, és meghatározzák az életünket, a boldogságunkat és befolyással vannak a pozitív gondolkodásunkra és hozzáállásunkra. Vannak ún. "közös" hiedelmeink is, ezeket szoktuk babonáknak nevezni. Ilyen például a péntek 13-a, a macska, aki keresztezi az utunkat szerencsétlenséget hoz, a 4 levelű lóhere stb.

 

A babonáknak az a lényege - és ennek alapján a hiedelmeinknek is -, hogy két (esetleg több), egymástól teljesen független dolgot - mindenféle alátámasztó bizonyíték nélkül, bizonyosságként - összekötünk.

 

Attól függően, hogy gátlóak (boldogtalanságot okozók) vagy támogatóak (boldogságot okozók), ezeket a bizonyosságokat én két csoportra szoktam osztani:

- korlátozó, hamis hiedelmeknek, hívom a negatív, gátló “bizonyosságainkat” tartalmazó tévhiteket, melyek végső soron gátolják a boldogságunkat;
- a pozitív bizonyosságokat tartalmazókat pedig támogató hiteknek nevezem. Ezek segítenek abban, hogy boldogságot érezzünk, és hogy pozitív legyen a gondolkodásunk.
(Például a 4 levelű lóhere egy boldogságot okozó támogató hit, mivel pozitív, jó érzést okoz. Ugyan nem gondolom, hogy igaz is :), de attól, hogy hiszünk benne, semmi bajunk nem lesz, sőt, a hitünk miatt - és pontosan azért, mert szerencsét várunk - valóban teremthetünk vele jót, boldogságot az életünkbe.)

A legtöbb ilyen bizonyosságunk a régmúltból, (előző életekből), a gyerekkorból, a családi generációból származik – de teljesen mindegy is, hogy honnan, a lényeg, hogy alapvetően meghatározza a viszonyunkat a világhoz, magunkhoz, az életünkhöz, a boldogságunkhoz, és a pozitív vagy negatív gondolkodásunkat is meghatározza.

 

Megkérdőjelezetlenül, szinte az anyatejjel szívtuk őket magunkba, és nagyon sokszor értékalapú, rendkívül ózsdi és elavult, a jelenlegi életünkhöz egyáltalán nem illő, negatív és gátló mondatokat tartalmaznak.

 

Szerencsére sok pozitív gondolkodást hordozó bizonyosságunk, támogató hitünk is van, és minél több van ezekből valakinek, annál sikeresebb és boldogsággal teli lesz az élete, mert ezek a bizonyosságok határozzák meg az életünket.

 

Azt tapasztaljuk, azt vesszük (csak!) észre, amit hiszünk. Az agyunk egyik része, az ún. Amygdala az, aminek – nagyon leegyszerűsítve - az a feladata, hogy a külső világban tapasztaltakat a bensőnkben levőkhöz “párosítsa”, azaz, más szóval “hasonló a hasonlóhoz” alapon, azt engedje be az agyunkba tapasztalatként, ami a fejünkben (bizonyosságként) már szerepel.

 

Az Amygdala olyan mint egy őr, - a boldogságunk vagy boldogtalanságunk őre bizonyos értelemben...,

mert csak azt engedi be a fejünkbe, amihez hasonlót talál a fejünkben.

 

Azaz, amit hiszek, azt fogom megtapasztalni, mert csak a bennem lévő hiteknek megfelelően fog Amygdala kapitány bármit is “beengedni” a fejembe. Ha valami ellentmond a belső meggyőződésnek, hitnek, bizonyosságnak, azaz, ha az Amygdala nem talál semmit sem, ami a bensőnkben hasonló lenne a külsőhöz, azt nem engedi be.

 

Az Amygdala megszűri a bejövő információkat és csak azokat engedi be, amely információkhoz talál valami előzetes “támpontot”, helyzetet, referenciát, amihez hozzá tudja kötni, és ezzel egyébként még meg is erősíti, - újabb "bizonyítékkal" támasztja alá - a már fejünkben létezőt. Ez lehet boldogságot vagy boldogtalanságot okozó, az Amygdala őrnek ez teljesen mindegy.

 

Például: A másik nemben való újabb csalódás esetén megkeresi az előző csalódást - nem lehet megbízni a nőkben/férfiakban - és hozzáköti az újat is.

 

Mivel ez a hiedelem már ott van a fejünkben, ehhez hasonlókat keres a külvilágban (tehát ezeket fogjuk észrevenni!), hozzáköti az új tapasztalatokat a régiekhez, és így egyre több csalódásra tudunk visszaemlékezni, ami újra és újra megerősíti a hiedelmet: A férfiakban/nőkben nem lehet megbízni. Ezzel további boldogtalan helyzeteket okoz, a keresett boldogság helyett.

 

A hiteink így válnak egyre inkább bizonyossággá, elvégre annyi minden (különböző, de egymáshoz nagyon hasonló helyzet, ember, esemény) támasztja őket alá, hogy az úgy van, ahogy hisszük!

 

Hogyan lehet ebből az őrült körforgásból kilépni és boldogságot teremteni?

 

Azzal, ha a gátló, hamis hiedelmeket felcseréljük pozitív gondolkodással támogató hitekkel, mert a fentiek alapján minél több pozitív és támogató hitünk van, annál több pozitív és támogató helyzetet és embert fogunk bevonzani, beengedni az életünkbe. Ezzel pedig a boldogságunkat teremtjük! :)

 

Ellenkező esetben pedig egyre több negatív dolgot tapasztalunk. Tehát, amennyiben változást szeretnénk elérni az életünkben, a legegyszerűbb (de ez nem az jelenti, hogy könnyűnek is éreznénk) dolog, ha a bensőnkben lévő bizonyosságokat felfedezzük, és megkérdőjelezzük azokat, amelyek nem támogatnak bennünket és helyettük újakat, pozitív gondolkodást és a boldogságunkat támogatókat választunk.

 

A következő rész a hamis és gátló hiedelmeket elgyengítő és megváltoztató kérdezési folyamatról szól. A fent említett korlátozó hiedelemre az alábbi támogató hitet építhetjük ki:

 

Bízom a nőkben/férfiakban, mindig kedvesek, rendesek velem. A nők/férfiak velem kapcsolatban mindig megbízhatók.

 

Amint ezt hisszük, ilyen tapasztalataink lesznek, egyre sűrűbben. Érdemes hát változtatni, és Te is meg tudod tenni! :)

 

 

Mosolygós napot, csodás hetet és boldogsággal teli életet! Légy magadhoz és másokhoz is jó! :)

 

Szeretettel,

Erika

 
 

Szeretettel,

Erika

 

Ha tetszett, akkor lehet, hogy másoknak is tetszene, igaz? Megtennéd, hogy köszönetképpen megosztod? Kattints alul a Facebook jelre!

Előre is nagyon köszönjük! :)

 

Ha még nem vagy rendszeres olvasó, iratkozz fel a LÉLEKEMELŐ hírlevélre, hogy minden újdonságot biztosan megkapj!

 

Itt jelentkezz a következő programokra

 

Tartsd velünk a kapcsolatot!


FACEBOOK

Itt csatlakozz a nyilvános SzuperTudatos FB csoporthoz

SzuperTudatos Önfejlesztés™ FB oldal

László Erika hivatalos FB oldala

SuperConscious World®©™ FB oldal

LINKEDIN

László Erika oldala

 

TUDTAD?

Erika videósorozatban beszél az élet dolgairól. Kattints ide, és válogass!

 

MEGJELENT ERIKA KÖNYVE, A LÉLEKZENE

 

LélekZene - e-book-ban azonnal letöltheted, innen

Lapozz bele a LélekZene tartalmába

 

 

 


Hitek és hiedelemek II. - Kérdezési folyamat
aug25
Coaching

Hitek és hiedelemek II. - Kérdezési folyamat

A hiteink határozzák meg az életünket, befolyásolják a boldogságunkat és a pozitív gondolkodást. Itt az idő, hogy megváltoztasd őket!
Hitek és hiedelmek IV. - A pozitív gondolkodás titka
szept08
Coaching

Hitek és hiedelmek IV. - A pozitív gondolkodás titka

A hiteink határozzák meg az életünket, befolyásolják a boldogságunkat és a pozitív gondolkodást. Itt az idő, hogy megváltoztasd őket!
Tanmese - A kívánságfa
okt21
Coaching

Tanmese - A kívánságfa

Volt egyszer egy szegény ember, aki gondterhelten bandukolt az erdő szélén.
László Erikáról

 

Erika transzformációt és boldogságot, harmóniát elősegítő és kommunikáció instruktor, tanácsadó. A SzuperTudatos Önfejlesztés™ (SuperConscious Self-Coaching™) intuitív coaching rendszer kifejlesztője, a Tudatos Kommunikáció tréningprogram létrehozója, a világon egyedülálló hiedelem-átalakító DEMERT Módszer™ és a Numeropátia™ megalkotója, valamint a SzuperTudatos Világ™ nemzetközi hálózat (SuperConscious World™) társalapítója és szakmai vezetője.

3 nyelven tanít, 25 országból, 5 kontinensről származó hallgatói és kliensei száma több ezerre becsülhető.

Több, mint 15 éves szakmai tapasztalattal rendelkezik, valamint több száz önfejlesztő és kommunikációs tréninget és tanfolyamot tartott világszerte.

 

A CoachOK és a Wellness Universe tagja

 

KAPCSOLAT

Email: erika.laszlo-kukac-laszloerika.hu

Skype: erika.laszlo

Mobil: +36 703656561

 

IMPRESSZUM

Legnépszerűbb cikkek

 

 

A SzuperTudatos közösséget és tagjainak hálózatát, transzformáló tanfolyamait az SCC.WORLD oldalon találod.

Kövess Facebookon is!

Minden jog fenntartva. László Erika tanácsadó, transzformációt elősegítő és kommunikáció (asszertivitás) instruktor, a SzuperTudatos Önfejlesztés™ egyedi intuitív coaching rendszer létrehozójának hivatalos oldala

 

A SZUPERC Ltd. logója, márka- és módszerei neve

(SzuperTudatos Teremtés™, SzuperTudatos Világ™, SzuperTudatos Önfejlesztés™, Tudatos Pénz Teremtés™, Tudatos Kommunikáció™, a DEMERT Módszer™, a Numeropátia™) védjegyek, illetve bejegyzett védjegyek az EU területén, illetve a WIPO országokban, a Madrid Protocol (WIPO's Madrid System) által nemzetközileg védetten.

  

© Szuperc Limited 2020  All rights reserved. -  Hosted by Hostpapa.com (Canada)

Website Terms and Conditions -  Privacy Policy

totalstudio.hu
Ingyenes Lélekemelő hírlevél!

Iratkozz fel ingyenes hírlevelünkre! A levelekről bármikor leiratkozhatsz.