2012 jún 24

Megbocsátás I.

Addig, míg arra várunk, hogy a többiek legyenek (jobban) együttérzők velünk, és amíg azt látjuk, és tapasztaljuk, hogy nem azok, addig saját magunknak még bizony sok tennivalónk van, hogy mi váljunk együttérzőbbekké másokkal.

Az élet minket tükröz vissza, azaz azokat az energiákat tapasztalhatjuk meg kívülről, amelyek bennünk már megvannak. Ha több együttérzést szeretnénk tapasztalni magunk körül, a legjobb megoldás, ha mi magunk válunk egyre együttérzőbbekké! Könnyebben leszünk együttérzők, ha megtanulunk megbocsátani.

Az együttérzés mellett a megbocsátás az az energia, ami teljesen átalakíthat bennünket, és azzal, hogy mi változunk, az egész életünk is megváltozik. A megbocsátás ugyan rendkívül egyszerű folyamat, de ahogy az együttérzés, úgy a megbocsátás körül is sok félreértés kering. Így hát először is tisztázzuk, mit jelent - és mit nem - a megbocsátás. A megbocsátás a bennünk lévő harag energiának az átalakítása (transzformációja). Kizárólag és csakis rólunk szól mindig, akkor is, amikor magunknak, és akkor is, amikor valaki másnak bocsátunk meg. Sokszor azért esik nehezünkre a megbocsátás, mert azt hisszük, a megbocsátással gyakorlatilag egyetértenénk a másik ember tettével, vagy felmentenénk az alól. És összetévesztjük még a felejtéssel is. A megbocsátásnak azonban ezekhez semmi köze!

A megbocsátás nem jelent
  • egyetértést azzal a dologgal, amit megbocsátunk
  • felmentést a másik számára
  • felejtést.

A megbocsátás kizárólag a harag energiának az átalakításáról szól. Úgy lehet elképzelni, mint amikor viszünk egy őrült nehéz csomagot, rájövünk, hogy már nincs rá szükségünk, és úgy döntünk, hogy letesszük. Micsoda megkönnyebbülés! Haragot táplálni bármi vagy bárki iránt teljesen fölösleges – energiapazarlás -, hiszen gondoljuk csak végig: a másik ember sokszor nem is tud róla, hogy haragszunk rá! Így még inkább érthető és egyértelmű, hogy a megbocsátás nem a másikról, hanem rólunk szól. Nekünk kell letenni a csomagot ahhoz, hogy jobban érezzük magunkat.

Mégis vonakodunk megtenni, a fent említett tévedések miatt: azt hisszük felmentést adunk neki a tette alól, illetve azt, hogy a megbocsátásunkkal azt fejezzük ki, hogy egyetértünk a tettével.

A megbocsátás továbbá nem egyenlő a megbocsátandó dolog elfelejtésével. A megbocsátási folyamattal a harag energiája átalakul bennünk, pozitív megbocsátássá, eredményeképpen magán az eseményen (ami miatt eddig haragudtunk) nem lesz tovább negatív energia. A felejtés nem segítené az életünket, elvégre a tapasztalataink hozzájárulnak a fejlődésünkhez. A felejtéssel kezdhetnénk előlről mindent, hiszen nem tudnánk emlékezni arra, hogy mit, hogyan tanultunk meg. A felejtés akadályozza a tudást, ily módon korlátozó választás.

A megbocsátás nem jelenti azt sem, hogy az illetővel, akinek megbocsátunk összeborulva az örömtől táncra perdülünk (persze nem kizárt, választás kérdése :) ), hiszen nem róla, hanem kizárólag rólunk szól.

A megbocsátás önmagában nem jelenti a haragos kapcsolatok megjavulását, de enélkül a kapcsolatok nem tudnak javulni. Amennyiben a megbocsátás után a kapcsolatot is helyre akarjuk hozni, akkor beszélnünk kell az illetővel őszintén és nyíltan arról, hogy mi az, ami bennünk van, arról, ami történt, megengedve neki is, hogy ő is elmondhassa, úgy, hogy nem ítélkezünk róla.

Megbocsátás nélkül nincs kapcsolat (az igazi, saját énünkkel sincs), de kapcsolat nélkül is van megbocsátás (ha netán meghalt valaki, meg tudunk neki bocsátani, nem kell kapcsolatban lenni vele). A harag egy olyan érzés, mely gátolja a saját magunkkal való igazi kapcsolatot, ily módon jelenléte arra biztat, hogy találjunk rá VALÓDI önmagunkra, amely megbocsátó és szeretetteljes. A megbocsátásnak és a szeretnek óriási ereje van, sokkal nagyobb, több, mint a haragnak vagy a gyűlölködésnek. Sokkal többre lehet jutni egy kedves szóval, mosollyal, mint mogorvasággal és erőszakkal – bármilyen helyzetben. Következő alkalommal (mivel én a praktikus megoldásokat szeretem :) ) a MEGBOCSÁTÁS A "DE" VARÁZSSZÓVAL gyakorlatról lesz szó.

Csodás napokat! Légy magadhoz és másokhoz is megbocsátó! :)

Szeretettel,

Erika

Szeretettel,

Erika

Ha tetszett, akkor lehet, hogy másoknak is tetszene, igaz? Megtennéd, hogy köszönetképpen megosztod? Kattints alul a Facebook jelre!

Előre is nagyon köszönjük! :)

 

Ha még nem vagy rendszeres olvasó, iratkozz fel a LÉLEKEMELŐ hírlevélre, hogy minden újdonságot biztosan megkapj!

Itt jelentkezz a következő programokra

 

Tartsd velünk a kapcsolatot!

MEGJELENT ERIKA KÖNYVE, A LÉLEKZENE

LélekZene - e-book-ban azonnal letöltheted, innen

Lapozz bele a LélekZene tartalmába

« Vissza

Minden jog fenntartva. László Erika tanácsadó, transzformációt elősegítő és kommunikáció (asszertivitás) instruktor, a SzuperTudatos Önfejlesztés™ egyedi intuitív coaching rendszer létrehozójának hivatalos oldala

 

A SZUPERC Ltd. logója, márka- és módszerei neve

(SzuperTudatos Teremtés™© , SzuperTudatos Világ™, Intuyching™©, SzuperTudatos Önfejlesztés™©, Tudatos Pénz Teremtés™ , TUDKO-Tudatos Kommunikáció™© , a DEMERT Módszer™©, a Numeropátia™© 
védjegyek, illetve bejegyzett védjegyek az EU területén, illetve a WIPO országokban, a Madrid Protocol (WIPO's Madrid System) által nemzetközileg védetten.

  

© Szuperc Limited 2020 -  All rights reserved. -  Hosted by Hostpapa.com (Canada)

Website Terms and Conditions -  Privacy Policy