Coaching, önfejlesztés

Miért ne tégy újévi fogadalmat?

 

Már többször írtam a fogadalom témájáról, mert újévkor (még) mindig nagyon aktuális. Én nem fogadkozom, mert már jó ideje tudom, hogy az ember sosem lehet biztos abban, hogy vajon be tudja-e tartani azt, amit megfogad vagy akár megigér. (Ezért igéret helyett azt mondom: szándékomban áll; igyekszem; úgy tervezem, hogy...)

 

A hibáinkért megbüntetetjük saját magunkat

 

Sokan azzal, hogy már január végére – mivel nem csinálják általában azt, amit megfogadtak (pl. leszokom a...; lefogyok; abbahagyom a... stb) – saját magukat ostorozzák a nem teljesítésért olyan gondolatokkal, melyek az önértékelést is rombolják. Csak pár példa:

 

Csak én vagyok ilyen képtelen, hogy nem tudom megcsinálni, amit akarok;

Nekem sose sikerül úgyse...;

Tiszta kudarc vagyok...

 

Épp ezért a fogadalmak – általában - többet ártanak, mint használnak, mert a fenti mondatokból egyértelmű, hogy stresszt, rossz érzéseket okoznak. Ha teljesíted a fogadalmad, akkor nincs gond, ha viszont nem, akkor önbüntetés lesz belőle, mert haragszunk magunkra, hogy nem teljesítjük, amit magunknak igértünk, ami beindítja az önbüntető körforgást.

 

Gondold végig, vajon tettél-e fogadalmat mostanában?

 

Mondtál-e, vagy gondoltál-e olyat, hogy többet biztosan nem fogok együtt karácsonyozni a rokonokkal? Megfogadtad-e, hogy legközelebb nem fogsz ennyit aggódni azon, hogy vajon tetszik-e mindenkinek a karácsonyi ajándék? Hogy többet pihensz legközelebb az ünnepek alatt? Ezek mind fogadalmak, és általában nem teljesítjük őket. 

 

Épp ezért, ha tettél fogadalmat, javaslom, szabadítsd fel magad alóla, és engedd meg magadnak, hogy mindig a jelen helyzet és az érzéseid alapján cselekedj, és ne azért, mert megfogadtad. Például: ne azért légy valakivel együtt, vagy ápold, ha beteg, mert házassági fogadalmat tettél, hanem azért, mert nap mint nap ezt választod, hiszen nagyon szereted. 

 

Addig változtasd meg, amíg még emlékszel rá, hogy nehogy elfeledett és teljesítetlen fogadalomként lejusson a tudatalattidba. Mindig megváltoztathatod azt, hogy mit szeretnél, nem kell a fogadalomhoz sem ragaszkodnod.

 

Mit tegyél újévi fogadalmak helyett?

 

Az újévi fogadalmak helyett inkább tekintsd át, hogy mit tettél a tavalyi évben, mi minden jó dolog történt veled, és tervezz egy még annál is jobb új évet magadnak! Írd le, hogy mi mindent történt veled a tavalyi évben! A legjobb, ha a naptáradat veszed elő, és végignézed, hogy mi minden történt veled.

 

Ha tervezted a tavalyi éved, akkor érdemes azt is megnézni, hogy mi az, ami teljesült abból, amit beterveztél, mi az, ami nem, és amit jövőre is átvinnél, és mi az, amit kihúzol a listáról, mert már nem fontos. Természetesen a kihúzottak helyére beírhatsz új dolgokat.

 

Jó érzésekkel zárd le a múltat, hogy a jövőbe ne vidd át azt, amit már a múltban is kellemetlen volt. Bármi is történt, ne feledd, mindig minden úgy van, ahogy van. A felesleges ellenállás nemhogy segítene, csak megnehezíti a dolgodat. Fogadd el jó érzésekkel a múlt évet ahhoz, hogy egy még jobb jövő évet tudj teremteni. 

 

Ez a fajta évértékelés és a következő év megtervezése sokkal nagyobb hasznodra lesz, mint bármilyen fogadalom! Az évértékelés lépéseihez szeretettel ajánlom a 4 évértékelő tipp cikket is, olvasd el itt!

 

Szeretettel,

Erika

Ha eleged van abból, hogy egyedül küzdesz és szeretnéd, ha pártatlan, ítélkezésmentes segítséget kapj, akkor jelentkezz itt.
 

Ha tetszett, akkor lehet, hogy másoknak is tetszene, igaz? Megtennéd, hogy köszönetképpen megosztod? Kattints alul a Facebook jelre!

Előre is nagyon köszönjük! :)

 

Ha még nem vagy rendszeres olvasó, iratkozz fel a LÉLEKEMELŐ hírlevélre, hogy minden újdonságot biztosan megkapj!

Itt jelentkezz a következő programokra

 

Tartsd velünk a kapcsolatot!

MEGJELENT ERIKA KÖNYVE, A LÉLEKZENE

Lapozz bele a LélekZene tartalmába

Címkék
fogadalom
« Vissza

László Erika tanácsadó, transzformációt elősegítő és kommunikáció (asszertivitás) instruktor, az Intuyching® (SzuperTudatos Önfejlesztés™) intuitív, energetikai, coaching-szemléletű rendszer létrehozójának hivatalos oldala.

A SZUPERC Ltd. logója, márka- és módszerei neve (Intuyching®, SzuperTudatos Világ™, SzuperTudatos Önfejlesztés™, Tudatos Pénz Teremtés™, TUDKO™-Tudatos Kommunikáció, a DEMERT™ Módszer, a Numeropátia™, Intuytor™) védjegyek, illetve törvény által védett és bejegyzett védjegyek az EU területén, illetve a WIPO országokban, a Madrid Protocol (WIPO's Madrid System) által nemzetközileg védetten.

© Szuperc Limited 2015-2024. -  Minden jog fenntartva. -  Hosted by Hostpapa.com (Canada)
Website Terms and Conditions -  Privacy Policy

Ugrás az oldal tetejére!