2014 febr 17Spiritualitás

Mit válaszolt a szerzetes a kérdésre, hogy mi az elme?

... a szokásos narancsszínű ruhájában, akinek a korát nagyon nehéz megsaccolni, de többen állították, hogy valószínű több, mint 100 éves - bár én hetvennek sem néztem... :)

 

Csönddel és meditációval kezdtünk, amit a szerzetes, Bhante Kovida vezetett.

 

Az instrukció csupán ennyi volt:

Figyelj a lélegzetedre. Mondogasd magadban: be és ki. Ha gondolatok jönnek fel a fejedben, hagyd őket elúszni, és figyelj megint a "Be és ki-re".

 

Ez az ún. "mindfulness" - éberség, felébredt tudatosság - gyakorlata. A meditáció végeztével (több, mint félóra volt) elkezdett beszélni a különböző félelmeinkről, a kialakulásuk okáról, mindenféle vicces példákat mondott. Nagyokat nevettünk, főleg mikor arról beszélt, hogy mennyi minden okoz nekünk embereknek fejfájást. A stressz, a különböző problémák, betegségek stb. csak sorolta a kiváltó okokat. Aztán meg azt mondta:

 

A fejfájást kizárólag egyetlen dolog okozza.

 

Mindenki feszülten figyelt, mi lehet az az egyetlen dolog??? Erre a válasza: Az, hogy van fejed! :) Hurrá, tényleg! :) Amúgy persze igaza van. Csak azért okoz nekünk bármilyen gondot a valami (vagy valaki), mert van (vagy nincs) nekünk olyanunk, félünk, hogy elveszítjük, vagy hogy sosem kapjuk meg.

 

A hiány (és a félelem) nagy úr - ha hagyjuk, hogy uralkodjon rajtunk. Tehát, ha elvesztettél valakit (mert mondjuk eltávozott a másik oldalra), akkor most már tudd, csak azért hiányzik neked, mert volt neked egy ilyen fontos kapcsolatod. Ha nem lett volna fontos, nem is hiányozna... :)

 

Ha anya/apa vagy, és a gyerekedet nem tudod látni mindig (mert mondjuk felosztottátok magatok között az időt a másik szülővel), akkor csak azért hiányzik neked a gyermeked, mert van neked egy gyermeked. Ha nem lenne, ugyebár nem is hiányozhatna… Persze viccelek én is, ahogy a szerzetes is viccelt (részben), hiszen ettől még a mindennapokban azért mindig nem tudjuk így érezni (mégha a  gondolatot magát értjük is).

 

Egyetértek vele, hogy igaza van, viszont mégis csak emberek vagyunk, nem könnyű az ilyen hiány és félelem érzésektől megszabadulni. A szerzetesek is sok éven keresztül gyakorolják, hogy végül elérjék ezt az éber tudatállapotot (mindfulness), amikor is teljesen függetleníteni tudják magukat az érzéseiktől (az egójuktól), és csupán szemlélik a történéseket az életükben, mindenféle hozzáadott (nem cukor :), hanem) ítélkezés nélkül.

 

És amennyiben valóban legalább 100 éves volt a szerzetes, nos akkor bőven volt rá ideje, hogy kifejlessze ezt magában... :) A hiányt (és a félelmeket is) az egónk generálja (bár nagyon valóságosan fáj). Ha képesek lennénk teljesen elengedni mindent és mindenkit szeretettel, ha képesek lennénk mindig a jelent elfogadni úgy, ahogyan van, ellenállás nélkül, akkor nem hiányozna semmi sem az életünkből.

 

A hiánnyal egyébként is csak további hiányt lehet teremteni, tehát feltétlen érdemes tudatosan (éberen :) ) figyelni, és a pozitívakat teremteni, nem pedig a hiányra koncentrálni. Úgyhogy hiányozzon bármi/ bárki is az életedből, fájjon akár bármi is, gondold át, és inkább nevess rajta (a nevetés amúgy is a legjobb gyógyszer) fel a fejjel, mégha hiányzik is, legalább tudod, hogy van, aki/ami hiányozzon/fájjon. Ezzel is a pozitív oldalára fókuszálsz, amivel máris a pozitívat teremted és nem a negatívat.

 

Az előadás végén lehetett kérdezni a szerzetestől. Első kérdezőként valaki azt kérdezte tőle, hogy ugyan már mondja meg, mi az az elme valójában? (Angolul mind-nak mondta, amit mi hol elmének, hol pedig léleknek fordítunk magyarul.) Hozzátette, hogy már mindenhol utánanézett, professzorokat kérdezett a témában, rákeresett az interneten, de sehol senki sem tudott erre válaszolni. (Sebaj, na majd most a szerzetes! :) )

 

Vajon mit válaszolt erre a szerzetes?

Sajnos nem tudnád megérteni, hogy mi az elme, mert nagyon felületes elméd van.

 

Nagy röhögés… :)

 

Volt olyan kérdés, amire azt mondta:

Vannak olyan kérdések, amelyek nem érdemelnek választ. :)

 

Szóval mostantól kezdve, ha fáj a fejem, biztosan arra koncentrálok, hogy milyen jó, elvégre legalább van fejem! Neked is ezt ajánlom. :)

 

Csodás napokat! Légy magadhoz és másokhoz is jó! :)

 

Szeretettel,

Erika      

 

Ha tetszett, akkor lehet, hogy másoknak is tetszene, igaz? Oszd meg velük! :)

 

Ha még nem vagy rendszeres olvasó, iratkozz fel a LÉLEKEMELŐ hírlevélre, hogy minden újdonságot biztosan megkapj!

 

Itt jelentkezz a következő programokra

Itt csatlakozz a Facebookon

Szeretettel,

Erika

Ha tetszett, akkor lehet, hogy másoknak is tetszene, igaz? Megtennéd, hogy köszönetképpen megosztod? Kattints alul a Facebook jelre!

Előre is nagyon köszönjük! :)

 

Ha még nem vagy rendszeres olvasó, iratkozz fel a LÉLEKEMELŐ hírlevélre, hogy minden újdonságot biztosan megkapj!

Itt jelentkezz a következő programokra

 

Tartsd velünk a kapcsolatot!

MEGJELENT ERIKA KÖNYVE, A LÉLEKZENE

LélekZene - e-book-ban azonnal letöltheted, innen

Lapozz bele a LélekZene tartalmába

« Vissza

Minden jog fenntartva. László Erika tanácsadó, transzformációt elősegítő és kommunikáció (asszertivitás) instruktor, a SzuperTudatos Önfejlesztés™ egyedi intuitív coaching rendszer létrehozójának hivatalos oldala

 

A SZUPERC Ltd. logója, márka- és módszerei neve

(SzuperTudatos Teremtés™© , SzuperTudatos Világ™, Intuyching™©, SzuperTudatos Önfejlesztés™©, Tudatos Pénz Teremtés™ , TUDKO-Tudatos Kommunikáció™© , a DEMERT Módszer™©, a Numeropátia™© 
védjegyek, illetve bejegyzett védjegyek az EU területén, illetve a WIPO országokban, a Madrid Protocol (WIPO's Madrid System) által nemzetközileg védetten.

  

© Szuperc Limited 2020 -  All rights reserved. -  Hosted by Hostpapa.com (Canada)

Website Terms and Conditions -  Privacy Policy

Ugrás az oldal tetejére!