Pozitív gondolatok

Műanyag vagy természetes? A választás a tiéd, a döntésed következménye a gyerekeidé és unokáidé.

 

Ma már szinte nincs olyan ember, aki ne hallott volna arról, hogy a műanyag termékek (és kifejezetten a szívószálak, a bevásárló szatyrok, péksüteményzacskók) mennyi kárt okoznak a természetnek és az állatvilágnak.

 

3 ok, amiért ne használj – semmilyen - műanyag zacskót

 

  1. Rongálja a levegőt, mert olajból készül.
  2. Veszélyes az állatokra és különösen a tengeri élőlényekre.
  3. Idővel apró darabokra esik szét, ami már az emberi szervezetben is megtalálható.

 

Elborzasztó képeket és videókat lehet látni a tengerekben úszó, majd pedig az emiatt meghalt tengeri élőlények - delfinek, bálnák, tengeri teknőcök és mások - hasában talált műanyag szemétről. Sosem értettem, hogy miért kell eldobálni a szemetet. A Dunaparton, sétálva bárhol Budapesten, az autópálya szélén szétdobálva mindenhol rengeteg szemetet lehet látni.

 

A nemzeti parkokban, a tengerparton, a csodás természeti helyeken (tisztelet a kivételes helyeknek és országoknak) felgyülemlett szemétdombok azonban még inkább szomorú látványt nyújtanak. Egy városban, egy erdőben, egy parkban legalább össze lehet söpörni, össze lehet szedni a szemetet, de a tengerbe bekerült holmikat sokkal nehezebb eltávolítani. (Bár szerencsére már erre is van megoldás, de nyilván sokkal drágább, mint egy söprű.)

 

A rengeteg szeméttel először Thaiföldön szembesültünk, ahol a világ egyik mini szigetén tölthettünk egy kis időt. A sziget nem lakott, nincs rajta se víz, se áram, szemét viszont volt dögivel. A partja gyönyörű, fehér homokos, csodás türkizkék vízzel, de ha a parttól egy kicsit is beljebb sétált az ember, azonnal beleesett a szeméthalmokba. Döbbenetes látvány volt a rengeteg, jellemzően üdítős eldobott műanyag és fém palack, doboz. Ez 2014-ben volt, csak remélni merem, hogy azóta kezdtek vele valamit.

 

Vannak persze a tisztaság szempontjából jó példák is. Szingapúr konkrétan ilyen. Ott még az aluljáró is illatos (nem vicc!) és thai-chi órákat is tartanak benne (láttam a saját szememmel) úgy, hogy közben te is el tudsz kényelmesen menni mellettük.

 

Igaz ugyan, hogy ha rajtakapnak a szemetelésen, akkor nagyon magas büntetést - 5000 szingapúri dollárt (kb. 1 millió forintot!) - kell fizetni. A grafittizés ebben az országban bűntény, annyira, hogy 8 hónapos börtönnel és minden nap 1 napi botütéssel (!!!) “jutalmazták” azt a két külföldit, akit rajtakaptak 2016-ban. Nemzetközi hír, és botrány is lett belőle, Szingapúrt középkori kínzással vádolták a nyugati országok (szerintem teljes joggal). Erre a szóvivő válasza: ez nem kínzás, elvégre orvos is jelen van. Na, köszi. Nem, ezzel természetesen nem értek egyet, de az ország tisztasága valóban lenyűgöző.

 

Ez nevelés kérdése is, nemcsak a büntetésé. Ha arra neveljük a gyerekeinket, hogy ne szemetelünk (azaz látja a mintát, hogy mi nem dobunk el sehol semmit, összeszedjük magunk után az erdőben is a szemetet, és otthon dobjuk ki), akkor neki ez lesz a természetes.

 

Hibáztathatjuk a cégeket is a sok műanyag szemétért, akik még a fogkrémet is dobozba csomagolják, ami elsőként landol a (papíros) kukában. Minek agyoncsomagolni mindent? Miért ne lehetne a fogkrém doboz nélkül? Hiszen az az első, amit kidobunk. De ugyanígy sorolhatnám a műanyag palackok (vizek, üdítők) egybecsomagolásához használt további műanyagot. Vagy a parfümök dobozát. A listát lehetne folytatni...

 

Mi a helyzet a lebomló műanyagokkal?

 

Óriási tévedés, hogy a “lebomló” műanyag lebomlik. Lebomló műanyag nincs. Mikroszemcsékre széteső van. Ez azonban nem jelenti azt, hogy megszűnt, csak azt, hogy annyira kicsi, hogy már észre sem vesszük. Ez a műanyag jelenleg már a mi vizeinkben, sőt az ételeinkben is megtalálható, ami azt jelenti, hogy a szervezetünkben is benne van. Úgyhogy már nemcsak a bálnák hasában van már műanyag, a miénkben is. Vajon ez jót tesz a szervezetünknek? Nem hinném.

 

Tudom, hogy a sok millió tonnányi műanyag legyártását egyénileg viszonylag nehéz megváltoztatni. Szerencsére nem vagyunk már egyedül, az EU is ráébredt (mégha elég későn is), hogy tenni kell valamit a sok műanyaggal, így 2021-től betiltja azokat az egyszer használatos műanyag termékeket (műanyag evőeszközök, tányérok, szívószálak, fülpiszkálók, léggömbök pálcikái, poharak), melyek a tengerben lévő összes szemét 70%-át (!!!) teszik ki.

 

Úgy is gondolhatod, hogy ha ennyi műanyagot gyártanak, akkor te igazán nem tudsz ez ellen semmit sem tenni. Kicsiben azonban mégis tehetünk érte mindannyian valamit. Például ahol csak lehet vigyél magaddal saját üvegpoharat, bögrét a kávéhoz, üdítőhöz. A műanyag zacskókat és a szívószálakat pedig “saját hatáskörödben” nyugodtan lecserélheted azonnal, uram bocsá' akár ihatsz a pohárból is!. Nem kell 2021-ig várnod!

 

3 ok, amiért természetes anyagokból készült szatyrokat használj

 

  1. Mivel természetes anyagból és nem olajból készülnek, előállításuk nem szennyezi a környezetet.
  2. Használatukkal csökken a műanyag használat.
  3. Éveken keresztül használhatók, moshatók, ha pedig “szétmennek”, ezek valóban lebomlanak a természetben.

 

Ha nem tudod, hogy honnan szerezz be teljesen természetes, (komposztálható) biopamut zsákokat és szatyrokat különböző méretben, akkor szeretettel ajánlom Lay Boglárkát, aki az Év Anyavállalata versenyen is indult. Bogi mindenféle méretben és egyedi kívánságod szerint készít biopamutból mindenféle vásárláshoz megfelelő szatyrokat.

 

Bogi kampányt is indított a természet védelmében a műanyagok ellen:

 

„A Pucér kampány – Csak a textik maradhat! mozgalom célja felhívni a figyelmet a lehetséges alternatív csomagolás megoldásokra.
Közös célért dolgozunk, vallom, hogy minden egy kis lépéssel kezdődik. A Bogbag-ban én megtervezem, megvarrom és egyedivé teszem a termékeket a mintáimmal, a környezetbarát megoldást választó vásárló pedig használja nap, mint nap. Így együtt sok-sok kicsi lépést teszünk közösen azért, hogy egy élhetőbb, szebb, zöldebb bolygót hagyjunk a következő generációkra.” – Lay Boglárka (https://www.bogbag.hu/)
 

Szeretettel ajánlom, és bízom benne, hogy gyerekeinknek és unokáinknak egy élhető világot hagyunk magunk után!

 

Szeretettel,

Erika

Ha eleged van abból, hogy egyedül küzdesz és szeretnéd, ha pártatlan, ítélkezésmentes segítséget kapj, akkor jelentkezz itt.
 

Ha tetszett, akkor lehet, hogy másoknak is tetszene, igaz? Megtennéd, hogy köszönetképpen megosztod? Kattints alul a Facebook jelre!

Előre is nagyon köszönjük! :)

 

Ha még nem vagy rendszeres olvasó, iratkozz fel a LÉLEKEMELŐ hírlevélre, hogy minden újdonságot biztosan megkapj!

Itt jelentkezz a következő programokra

 

Tartsd velünk a kapcsolatot!

MEGJELENT ERIKA KÖNYVE, A LÉLEKZENE

Lapozz bele a LélekZene tartalmába

« Vissza

László Erika tanácsadó, transzformációt elősegítő és kommunikáció (asszertivitás) instruktor, az Intuyching® (SzuperTudatos Önfejlesztés™) intuitív, energetikai, coaching-szemléletű rendszer létrehozójának hivatalos oldala.

A SZUPERC Ltd. logója, márka- és módszerei neve (Intuyching®, SzuperTudatos Világ™, SzuperTudatos Önfejlesztés™, Tudatos Pénz Teremtés™, TUDKO™-Tudatos Kommunikáció, a DEMERT™ Módszer, a Numeropátia™, Intuytor™) védjegyek, illetve törvény által védett és bejegyzett védjegyek az EU területén, illetve a WIPO országokban, a Madrid Protocol (WIPO's Madrid System) által nemzetközileg védetten.

© Szuperc Limited 2015-2024. -  Minden jog fenntartva. -  Hosted by Hostpapa.com (Canada)
Website Terms and Conditions -  Privacy Policy

Ugrás az oldal tetejére!