Coaching, önfejlesztés

Négy évértékelő tipp, amitől az önbizalom is nő

Ez egy hosszú cikk, elvégre az egész év értékeléséről szól. Az elolvasása kb. 5 perc.

 

Az évnek ebben az időszakában nemcsak a cégek, de bizonyos országok vezetői is tartanak évértékelőt. A sikeres emberek egyik titka, hogy értékelik azt, amit megtettek. Vajon miért töltenek ezzel időt? Ha teljesen haszontalan volna, akkor nem valószínű, hogy időt és energiát tennének bele, nem?

 

Nos, az évértékelésnek több előnye is van, feltéve, ha jól csinálod. Egyrészt láthatod, hogy mennyi minden történt az évben, mi mindent csináltál. Felismerheted a hibákat, ami azért jó, mert akkor legközelebb már nem fogod őket elkövetni. Ezeknek pedig önértékelés és önbizalom növelés lesz az eredménye, és ezért örömmel és új tervekkel tekinthetsz a jövő felé.

 

Úgyhog leltározz, hogy elégedettebb légy magaddal te is, hogy lásd, mennyi mindent teljesítettél, mennyit fejlődtél, mert ez mind hozzájárul az önértékelés és az önbizalom növeléséhez.

 

4 ÉVÉRTÉKELŐ TIPP

 

Az alábbi 4 lépés segíthet az évértékelésben, és egyúttal növeli az önbizalmad és az önértékelésed is.

 

1. Értékeld a kisebb lépéseket a nagyobb célod felé!

 

Azaz vedd észre, hogy mit tettél azért, hogy elérd majd azt, amire vágysz, ahelyett, hogy azon szomorkodnál, hogy még mindig nem tartasz ott, ahol szeretnél. Nem baj, ha még nem értél el oda, ahol lenni akarsz, elvégre az utazás megtervezése legalább annyira izgalmas, mint maga az utazás. Élvezd a kis lépések megtételét, a nagyhoz vezető folyamatot, és ezzel a várva várt nagy cél is hamarabb létrejön az életedben.

 

2. Selejtezd azokat a célokat, melyek már nem fontosak!

 

Ha a listádon idén még nem teljesült valami, semmi baj, vidd át jövőre, ha még mindig fontosnak tartod. Természetes azonban, hogy ahogy az idő múlik, velünk együtt a céljaink is változnak. Ha ez így van, vedd észre, hogy van a listádon olyan, ami ma már nem fontos. Ne ragaszkodj hozzá csak amiatt, mert egyszer az volt.

 

Ahhoz, hogy a vágyott dolgok létrejöjjenek az életedben, légy nyitott arra, hogy elfogadhasd az “újat”. Hogyan is kaphatnál valami szép, új ajándékot, ha nincs szabad kezed, amivel elfogadd? Engedd el, zárd le azokat a dolgokat (gondolatokat), melyek már nem érdekelnek, és nyitott kézzel menj az új évbe.

 

Kérdezd meg magadtól: 

Ez a célom még mindig fontos? Be akarom fejezni vagy inkább csak nyomaszt, hogy be kellene fejeznem? Hogyan érezném magam, ha úgy döntenék, hogy ezt kihúzom a listámról?

  

3. Írd össze, hogy mi mindent végeztél el, mennyi mindent csináltál ebben az évben!

 

Nem baj, hogy mások nem vették észre, lehet, hogy csak te tudsz róluk. A lényeg, hogy te lásd, hogy nem hiába múlt el az egy év, elvégre mennyi minden történt benne.

 

Példának a fentiekre a saját listámat hozom, így legalább most akkor én is összeírom, hogy mi minden történt velünk, velem ebben az évben. (Nem fontossági sorrendben, hanem, ahogy eszembe jut.)

 

Írtam 2 könyvet és két új tréning tananyagot, prezentációt. (Kulcs a kreatív munkához és Kreatív coaching kérdések) A két új tréninget meg is tartottam, nagy sikere volt.

 

- Az év első felében 5 tanfolyamon vettem részt, marketing témában fejlődtem és előadási – nem eladási, hanem előadási! - készségeket tanultam. (A marketingre még rá kell térjek a hibák felismerésénél.)

 

- Kifestettük a spájzot a férjemmel. (Jó nagy munka volt, és persze nem a festés, hanem a pakolás, átnézés, rendezés.)

 

- Elkészült a LélekZene könyvem magyar - és a SzuperTudatos Csakra kártya könyvecske angol - e-könyv formátuma. A LélekZene ráadásul már sok internetes könyváruházban kapható. Ajándéknak is jó ötlet, és még utolsó pillanatban is megveheted valakinek, hiszen letöltés formában fogod megkapni! Itt találod a librin.

 

- Pezsgő és borkóstolóra mentünk egy hétvégére egy baráti házaspárral. (Igazi kikapcsolódás volt!)

 

- Tanítottam ausztrál coachokat és pszichológusokat, és ezzel 25-re nőtt azon országok száma, melyben tanítványaim és klienseim vannak, 4 kontinensről. (Hú, ezt azért nekem is nehéz felfognom!)

 

- Meghívást kaptunk kedves barátainkhoz, hogy velük együtt ünnepelhessünk egy nevezetes szülinapot. (Kati, nagyon jól éreztük magunkat nálatok, a család és a baráti társaság körében! Hálásak vagyunk érte, hogy a barátaink vagytok!)

 

- Kommunikációs témában (férfi-női kapcsolatok nehézségei) előadást tartottam az Agykontroll központjában.

 

- A szülinapomat vidéken töltöttük, „csoboghattam” a jacuzziban. (Nekem a csobogó víz olyan, mintha átmosnák az agyam. Ezért imádom a kis tavunkat is nyáron.)

 

- Észtországba mentünk (kocsival - jó messze van!), barátainkat látogattuk meg a férjemmel. (Remek időt töltöttünk együtt, házigazdáink mindenféle finomsággal és borokkal kényeztettek.)

 

- Készen lett a Tudatos Kommunikáció új weboldala, ezen kívül megújítottam a tréning anyagát és megírtam a prezentációt. Egy szuper csoportnak tréninget is tartottam belőle; igazán sokat tanultunk.

 

- Összeállítottam a modul rendszert, ami azt jelenti, hogy rövidebb idő alatt (1 esetleg maximum 2 nap alatt) egy-egy konkrét témához tartozó táblázatokat lehet megtanulni és ezekben elmélyülni. Az újaknak így még könnyebb lesz, a régi „motorosok” pedig további, kifejezetten az adott modul témájához kapcsolódó információkat kaphatnak és elmélyültebb tudást szerezhetnek.

 

- Költöztettük a fiúnkat, és eltöltöttünk egy remek hetet a minket meglátogató mexikói barátunkkal.

 

- Elindítottuk a webshopot a SzuperTudatos közösség nemzetközi weboldalán. (Végre! Sokáig tartott a fejlesztése, és nagyon sok energia van benne, de a lényeg, hogy készen van!)

 

- Felkerült az Apple boltba a SzuperTudatos Önfejlesztés táblázat applikációnk (SCCW Charts néven és csak iPaden találod meg). Köszönet érte a projektvezetőnek, a férjemnek, :) akinek sikerült találnia egy app fejlesztőt, aki segített ebben a nagy feladatban. Ezzel teljesen egyediek vagyunk, nincs még egy ilyen energetikai coaching app az egész világon!

 

- Tanítottam kínaiakat (kétszer is) tolmácsolással, és egyúttal kipróbáltam az online tanítást. Mindenki a saját otthonában csücsült, mindenki látta egymást, a tolmács tolmácsolt, mit mondjak, fantasztikusan érdekes és nagyon jó móka volt!

 

- Megújítottam a SzuperTudatos Önfejlesztés tananyagot és táblázatrendszert. Azaz 2018-tól megújult tananyag és új táblázatok is várják a hallgatóinkat.

 

- És mindeközben konzultációkat tartottam, tanítottam egy párszor a SzuperTudatos Önfejlesztést, tartottam Tudatos Pénz Teremtés workshopokat, összejövéseket szerveztünk a családnak, találkoztunk a barátainkkal és hódoltunk a közös hobbinknak, a táncnak és a borkóstolásnak.

 

- Összejöveteleket szerveztünk az SCCW instruktoroknak (a férjem mindig finomakat főzött nekünk), ápoltam a kapcsolatot az SCCW Mentorokkal a Facebook titkos csoportjában és a weboldalunkon végre működő hírlevélszolgáltatáson keresztül, egyeztettem a fordítókkal, valamint amikor időm még engedte, írtam a blogomba és hírleveleket küldtem. És még biztos csináltam egy-két dolgot, mert unatkozni sosincs időm (aminek egyébként nagyon örülök!).

 

Hú. Micsoda év! Nos, egészen biztos, hogy te is hosszú listát tudsz írni. Ahogy látod, az enyémben is sok minden van, azok a dolgok, amelyek kitöltik az életemet. A család, a barátok, az SCCW-s társak, a könyvírás mellett a spájz kipakolása, mind fontosnak számít nekem, és mindnek örülök. :)

 

Ha te inkább varrsz vagy főzöl, a fotózásban, a barkácsolásban, vagy a kertészkedésben remekelsz, esetleg a gyerekeidet nevelgetted, netán tanultál egy éven keresztül, vagy most kezdtél új munkába, akkor nézd meg azt, hogy mekkorát fejlődtél, mit csináltál ezeken a területeken, és értékeld magad!

 

Kérdezd meg magadtól: 

Mibe fektettem idén az időmet és energiáimat? Mit tanultam? Kikkel találkoztam? Milyen dolgokat végeztem el idén? Minek örülök, hogy megcsináltam, befejeztem? Kiknek az életére voltam idén hatással?

 

Tudd, hogy mindenkire hatással voltál, akivel csak találkoztál! Lásd, hogy mennyire fontos vagy másoknak. Nélküled a világ nem lenne olyan szép, mint amilyen veled! Ismerd fel az erősségeidet, és értékeld őket. Minél többször teszed ezt, annál inkább nő majd az önbizalmad és az önértékelésed.

 

4. Ismerd fel, hogy milyen hibákat követtél el!

 

A hibák felismerése azért fontos, hogy tudd, legközelebb mit fogsz másképp csinálni. Ha nem veszed észre, hogy mi az, ami (neked) nem jön be, nem működik, akkor legközelebb könnyen ugyanabba a hibába eshetsz.

 

Arról nem is beszélve, hogy ha nem ismerjük be magunknak, hogy hibáztunk, ezzel az énünk egy részét tagadjuk meg (és netán utáljuk, haragszunk rá). Ettől pedig biztos, hogy kevesebb lesz az önértékelésed. Ha hibázom, mindig elismerem, és ettől nem érzem rosszul magam. Teljesen normális, hogy hibázunk, elvégre emberek vagyunk!

 

Nem a hibázás a hiba, hanem az, ha ezt még magad előtt is tagadod, vagy nem ismered fel. 

 

Az egyik kedves SzuperTudatos hallgatónk például kamionnal ütközött. Szerencsésen (sőt csodával határos módon) túlélte, egy haja szála sem görbült, pedig megpördült az úton az ütközéstől, kapott ütést jobbról-balról.

 

Megbeszélve, hogy mi történt, kiderült, hogy előzni próbálta. Természetesen foglalkozik a dologgal, és az energiák átalakítása mellett fontosnak tartja, hogy felismerje, vajon miért történt ez vele. Ő már tudja, (mert tudatos!), hogy nem a hibázás a hiba... :)

 

Egy ilyen baleset azt mutatja, hogy valahova nagyon siet, rohan előre, amire esetleg még nem érett meg az idő. Lehet, hogy túl szeretne lenni valamin hamar, el akar érni valamit, szeretné, ha már „idősebb” lenne egy pár évvel...?

 

Ha valami hasonló veled is történt, akkor kérdezd meg magadtól: Vajon miért sietek előre? Min szeretnék túllenni? Szívem szerint hány évvel szeretnék előbbre lenni? Miért lenne jobb, mi lenne más, ha már előbbre lennék? Mit akarok hamarabb elérni (mint ahogy megértem volna rá)?

 

A jelent veszíted el azzal, ha a jövőt várod, és azt hiszed, hogy akkor majd jobb lesz.

 

Én is megkérdeztem magam a hibákkal kapcsolatban…

 

Nos, az egyik hiba, amit ebben az évben biztosan elkövettem, hogy túlságosan „beszippantott” a sok marketinges okosság. Sok időt (és pénzt) szántam az év első felében a marketing tanulására és fejlesztésére – ez önmagában még nem volt hiba, elvégre fejlődtem általa.

 

Az azonban már hiba volt, hogy „elhittem”, hogy folyamatosan néznem kell a statisztikát, hirdetni kell, (ott is nézni kell a statisztikát), elemezni kell a weboldalt, a hírlevelet, többféle érkező oldalt kell csinálni (természetesen mindezt értékelni is kell), csak hogy egy párat soroljak a sok teendő közül, amihez egy külön ember kell, mert az egész nap rámegy.

 

Ja, és persze cikkeket is írni kell folyamatosan, (akkor is, ha nincs ihleted, akkor bízzál meg valakit, aki ír helyetted), és a cikkeket optimalizáld a Google kedvére úgy, hogy minden bekezdésben benne legyenek a kulcsszavak, amire – remélhetőleg – keresnek az emberek.

 

Egyetlen egy cikket írtam meg így, kínszenvedés volt! (Amúgy sikeres cikk lett, de nekem nagyon nehéz volt megírni.) És mindezekhez mindig elhangzott, hogy ez nem sok idő, csupán pár perc a napodból! Szóval, ha neked mégis az egész napod erre megy el, akkor még hülye is vagy… :)

 

Gondolhatod, egy kicsit sem lettem ettől boldogabb vagy elégedettebb, sőt kifejezetten frusztrált, hogy mennyire hidegen hagy és nem érdekel a mai típusú marketing. (Facebook, közösségi oldalak, - twitterezni kell, tegyél fel képet az instagramra! - videókészítés és társaik.)

 

Addig, míg aztán rá nem jöttem, hogy ez így nem oké nekem, elvégre frusztrációval egészen biztosan nem fog ez nekem jól menni. Hiszen tanítani is azt tanítom, hogy az a lényeg, hogy milyen az energiánk, az érzésünk valamivel kapcsolatban, mert azzal teremtjük meg az eredményeinket. Úgyhogy rájöttem, ez nem az én feladatom, nekem olyasmit kell csinálnom, amit élvezek, szeretek, és amiben otthon vagyok.

 

A marketinges feladatokat pedig csinálja az, aki azt szereti és ért hozzá, és szereti nézegetni a statisztikát.  (Szerencsére van ilyen ember!) És írni pedig továbbra is csak akkor írok, amikor ihletem van. Mit mondjak, ezektől a felismerésektől nagyon megkönnyebbültem, és egyből jobban éreztem magam! :)

 

Kérdezd meg magadtól: 

Milyen hibákat követtem el idén, és mit tanultam (tanulhatok) belőlük? Mi az, amire büszke vagyok? (Ha sikerült felismerned egy hibát, az már büszkeségre adhat okot! Bizony!)

 

Ha szeretnéd, hogy valaki veled együtt örüljön a sikereidnek, hogy észrevegye, és észrevétesse veled, hogy mennyi mindent megtettél magadért, másokért, a környezetedért, hogy legyen valaki, aki segít rájönni a hibákra is, akkor jelentkezz be egy SzuperTudatos Coaching-ra (kattints, itt találod az SCCW Instruktorokat)!

 

Ezzel az önbizalmadat is nagymértékben növeled, márpedig az alapvető a boldogságodhoz és a sikerhez!

 

Kellemes ünnepeket és boldog, sikeres új esztendőt kívánok sok szeretettel!

Szeretettel,

Erika

Ha eleged van abból, hogy egyedül küzdesz és szeretnéd, ha pártatlan, ítélkezésmentes segítséget kapj, akkor jelentkezz itt.
 

Ha tetszett, akkor lehet, hogy másoknak is tetszene, igaz? Megtennéd, hogy köszönetképpen megosztod? Kattints alul a Facebook jelre!

Előre is nagyon köszönjük! :)

 

Ha még nem vagy rendszeres olvasó, iratkozz fel a LÉLEKEMELŐ hírlevélre, hogy minden újdonságot biztosan megkapj!

Itt jelentkezz a következő programokra

 

Tartsd velünk a kapcsolatot!

MEGJELENT ERIKA KÖNYVE, A LÉLEKZENE

Lapozz bele a LélekZene tartalmába

« Vissza

László Erika tanácsadó, transzformációt elősegítő és kommunikáció (asszertivitás) instruktor, az Intuyching® (SzuperTudatos Önfejlesztés™) intuitív, energetikai, coaching-szemléletű rendszer létrehozójának hivatalos oldala.

A SZUPERC Ltd. logója, márka- és módszerei neve (Intuyching®, SzuperTudatos Világ™, SzuperTudatos Önfejlesztés™, Tudatos Pénz Teremtés™, TUDKO™-Tudatos Kommunikáció, a DEMERT™ Módszer, a Numeropátia™, Intuytor™) védjegyek, illetve törvény által védett és bejegyzett védjegyek az EU területén, illetve a WIPO országokban, a Madrid Protocol (WIPO's Madrid System) által nemzetközileg védetten.

© Szuperc Limited 2015-2024. -  Minden jog fenntartva. -  Hosted by Hostpapa.com (Canada)
Website Terms and Conditions -  Privacy Policy

Ugrás az oldal tetejére!