Rohanás, boldogság, hatékonyság - mi közük egymáshoz?
márc26

Rohanás, boldogság, hatékonyság - mi közük egymáshoz?

Kutatási eredmények támasztják alá, hogy a boldogságszintünk és a hatékonyságunk összefügg. Minél kevésbé vagyunk boldogok, annál kevésbé vagyunk hatékonyak.


Neked is kevés az időd? Elúszol a mindennapokkal? Fogalmad sincs, hogy hova tűnt és mivel ment el a tegnapi nap vagy akár az elmúlt hónap? Hova tűnt a boldogság, az elégedettség, a nyugalom az életünkből és világból?

 

Én még emlékszem arra az időkre, amikor még senkinek sem volt mobiltelefonja, és számítógépet sem használtunk. Bizony, nem kellett percenként megnézni ez emailt, a Messengert, a Facebookot, és senki sem telefonnal mászkált az utcán, a buszon vagy a metrón. Mit mondjak, a hatékonyságunk is sokkal jobb volt, pedig nem voltak ilyen szuper eszközeink.

 

Bár nem volt telefonunk és számítógépünk, - sőt Google barátunktól sem tudtunk mindent megkérdezni, el kellett menni információért a könyvtárba, vagy elő kellett venni egy lexikont (bizony!) – mégis, nagyobb volt a nyugalom és a boldogság szintje mindenkinek, és nem éreztük, hogy ne lenne elég időnk.

 

Tudod miért volt magasabb a boldogság szintünk?

 

Azért, mert nem éreztük magunkat folytonos hajszában. Hajszolva, hogy mindent befejezz egy nap, elintézd, megnézd, elolvasd, beszerezd. A folyamatos vásárlási kényszer, hogy megvedd mindig mindenből a legújabbat szintén nem létezett, mivel nem volt annyi termék sem.

 

A hajsza, a rohanás alacsony rezgésű energia, kibillent a lelki nyugalmadból, ezért aztán a boldogságot sem tudod érezni, még akkor sem, ha egyébként jól érezhetnéd magad.

 

Tudományos tény:

Ha a boldogságunk csökken, akkor a hatékonyságunk is.

 

És ha nem érezzük magunkat elég hatékonynak, akkor pedig a boldogságunk csökken. Szép kis csapda!

Azt is bizonyították, hogy a sokféle zavaró tényező csökkenti a hatékonyságunkat. Az úgynevezett multitasking (azaz, amikor egyszerre több mindent csinál valaki, skypon beszél, közben chat-el és emailezik másokkal stb.) bizonyítottan rontja a hatékonyságot és a koncentrációt, a fókuszálást.

 

Semmibe sem lehet belemélyedni igazán, és átszellemülni abban, amit csinálunk, - amivel azonnal felkerülhetnénk a boldogság szintjére – ha folyamatosan pittyeg a telefon, a Messenger vagy a Facebook, és percenként kell megnézni, hogy mi történt a nagyvilágban.

 

Szerinted tényleg hagynunk kell magunkat a telefonunktól és egyéb küyüjeinktől vezéreltetni és megengedni neki, hogy ő határozza meg a boldogság és hatékonyság (illetve hatékonytalanság!) szintünket? Jaj!! Ahogy pár évvel ezelőtt, amikor még nem volt se Facebook, se egyebek, és mégis elvolt a világ – sőt mi is – anélkül, hogy folyamatosan azt nézegessük, hogy mi történt, úgy hidd el, ma is elvan a világ nélkülünk.

 

A gond persze nem a világgal, hanem velünk, emberekkel van. Mi hisszük azt (tévesen), hogy kimaradunk valamiből, ha nem nézegetjük percenként az internetet. Ez azonban elvonja a figyelmünket, a fókuszt a fontos dolgokról, sőt még a boldogságunk tudatosításáról is, elvégre még arra sincs időnk! Püff neki!

 

Emberek, barátságok, beszélgetések. Mikor beszélgettél valakivel egy jót?

(Anélkül, hogy a telefont nyomogattad volna közben?)

 

Nehogy azt hidd, hogy a telefon vagy a technika ellen vagyok! Egyáltalán nem! Én nagyon szeretem ezeket a kütyüket, mert én irányítom őket, ők szolgálnak engem és nem fordítva.

 

Örülök, hogy ezek az eszközök (általában) megkönnyítik az életem, növelik a hatékonyságomat - sokkal gyorsabban megtudok bármit az internetről ahelyett, hogy könyvtárba kellene rohangásznom, arról nem is beszélve, hogy mennyivel egyszerűbb a számítógépen (a telefonon) írni, mint egy írógépen, és utána azonnal emailen elküldeni.

 

Boldogságot okoznak nekem, mert olyan lehetőségeket hoztak az életbe, amik azelőtt elképzelhetetlenek voltak. (Skypolni a fél világgal órákat egy telekonferencián? A világ 25 országából származó klienseimmel beszélni otthonról? Online tanítani? Elképesztő és fantasztikus!)

 

A boldogságodhoz – és a hatékonyságodhoz - alapvető, hogy te irányíts, és hogy tudj nemet mondani, akár egy gépnek is! Azzal például, hogy kikapcsolod a telefont, az emailt, vagy akár a wifit urambocsá, legalább addig, míg a fontos dolgokat befejezed.

 

A hatékonyságodat azzal is tudod növelni, hogy kevesebb időt fordítasz azokra a dolgokra, melyek a hajszoltságod érzéseit erősítik és a boldogságodét csökkentik. Ha nem veszed magadra az egész világ baját (a hírfolyamok olvasása ezt az érzést kelti), akkor máris kevésbé fogod magad frusztráltnak és hajszoltnak érezni, ráadásul rengeteg időd felszabadul olyan dolgokra, amik tényleg fontosak, és ettől viszont boldogabb leszel.

 

Kutatásokkal bizonyítják, hogy a boldogság növeli a hatékonyságot!

 

Tehát ha jobban akarsz teljesíteni, és többet szeretnél elvégezni egy nap, ha azt szeretnéd, hogy úgy érezd mindenre jut időd, akkor ne a teendőidre, hanem a boldogságszintedre figyelj!

 

Mitől érzed magad boldognak?

 

Ha nincs rá hirtelen ötleted, akkor most kapsz egy párat! Bármelyik alkalmazásával azonnal növelheted a boldogságod és ezáltal a hatékonyságod szintjét is, és most figyelj: mindegyik, amit az alábbiakban olvasol, kísérletekkel bizonyítottan működik!

 

7 tipp a boldogság és a hatékonyság növeléséhez

 

1. Állj optimistán a dolgokhoz

 

Azok, akik optimistán szemlélik az életüket, és például többet és jobbat gondolnak a partnerükről, az életüket jobb színben látják, azok elégedettebbek, kevesebb gondjuk van, és saját megítélésük szerint boldogságban élnek. Ja és el ne felejtsem: hatékonyságért se mennek a szomszédba.

 

2. Fókuszálj a pozitívra

 

Egy egyszerű gyakorlattal ezt könnyen megerősítheted. Minden este írd fel azt a 3 dolgot, ami megszépítette a napod. A pozitívra való fókusz további pozitív dolgokat eredményez, erre edzed az agyad.

 

Azonban a fordítottja is igaz: ha mindig a rossz dolgokra emlékszel és újra és újra végigjátszod gondolatban a horror sztorikat, akkor ezeket (az idegpályákat) erősíted meg, azaz, egyre több lesz a negatívból az életedben. Érdemes inkább a pozitívat erősíteni!

 

3. Boldogságot sugárzó, kedves emberek társaságában töltsd el az időd

 

A depresszió, a rosszkedv, a lehangoltság ragadós, fertőz mint egy vírus! Érdemes elkerülni és minél kevesebb időt tölteni olyan emberek társaságában, akik nem boldogságot, elégedettséget és szeretetet árasztanak magukból, hanem csak a panaszt, állandó elégedetlenséget.

 

Ezeket az embereket nevezzük energiavámpíroknak, mert elszívják az energiánkat a saját alacsony energiájukkal, lehangoltságukkal. Ha mégis kénytelen vagy jelenleg a boldogságodat elszívó emberekkel tölteni az idődet, akkor feltétlen javaslom a következő pontot, majd pedig idővel a környezeted megváltoztatását.

 

4. Lépj ki a komfortzónádból, kalandozz új területekre

 

Talán már unalmas ezt hallani, pedig minden fejlődés és újdonság azon kívül, hogy boldogságot okoz, még az agyunkat is fiatalon tartja! Tanuláskor az agy új idegsejteket hoz létre. Tanulj, próbálj ki olyat, amihez kedved van, ami örömet okoz, és amit szívesen csinálsz.

 

Az újdonságok a komfortzónánkon kívül találhatók, ami azt jelenti, hogy a semmittevés vagy a tv, számítógép előtt ülés nem tesz jót a boldogságodnak!

 

 

5. Adakozz!

 

Bár lehet, hogy nem hiszel benne, azonban több kutatás is bizonyította már, hogy az adakozással sokkal jobban nő a boldogságszintünk mint amikor mi kapunk valamit. Adni akkor különösen érdemes, ha meg akarsz valakit, vagy valamit szeretni.

 

Minél többet adsz, és fektetsz be valakibe (vagy egy valamilyen célra), annál inkább fogod az illetőt (vagy a célt) fontosnak tartani és szeretni. Ezzel a saját boldogságod szintje automatikusan nő, amivel együttjár a hatékonyságod növekedése is. Milyen egyszerű!

 

6. Aludj eleget és egyél olyat, ami jólesik a testednek!

 

A kevés alvás mindenkit rosszkedvűvé és morgóssá, borúlátóvá tesz hosszútávon, és nagyon nem tesz jót a hatékonyságunknak. Igazán nem nagy dolog a boldogságodhoz (az egészségedről nem is beszélve), hogy annyit aludj, amennyire a szervezetednek szüksége van. Ha kell, akkor szundikálj egy 20 percet ebéd után, vagy csak relaxálj, meditálj.

 

Se az egészségedet, se a boldogságodat, sőt a hatékonyságodat sem érdeklik a jól bevált kifogások, hogy miért nem tudsz eleget aludni!

 

Egyél azt, amit tényleg szeretnél, amit a szervezeted kíván, és ne azt, ami otthon van. Már ez is nagyban segítheti elűzni a fáradtságot, a rosszkedvet, és sokkal jobban fogod magad utána érezni, nőni fog a hatékonyságod és persze a boldogságod is.

 

7. Használd a hála-liftet

 

Bár utoljára írtam, ez a legfontosabb. Annyira fontos, hogy még a SzuperTudatos Önfejlesztés™ tréning tananyagában is szerepel. Még mindig sokan nem tudják, hogy ez az egyik alapvető – és nagyon könnyen alkalmazható – módszer, amit bármikor használhatsz, és azonnal feljebb viszi az energiáidat a boldogság, szeretet és hála magas rezgéseire.

 

Kérdezd magadtól: Miért vagyok hálás? És még miért vagyok hálás? Csupán a kérdezgetéssel máris beindul az agyadban a boldogsághormonok legyártása, amivel persze sokkal jobban fogod magad érezni és a hatékonyságod is nőni fog minden területen.

 

Összefoglalva:

 

A boldogság tudatállapot, te hozod létre magadban. Amikor a rezgéseink alacsonyak, és rohanunk egyik helyről a másikra, akkor nincs időnk még arra sem, hogy észrevegyük – tudatosak legyünk -, hogy egyébként minden rendben van velünk, az életünkkel és a szeretteinkkel, és ezért még a tennivalók közepette is érezhetjük magunkat jól, sőt boldognak.

 

És ha boldogságban telnek a percek és a mindennapok, akkor a hatékonyságunk is nő, több mindent tudunk elvégezni, amitől aztán még boldogabbak leszünk. És ha a napjaink boldogok, akkor az egész életünk is boldogságban fog eltelni. Hát ilyen egyszerű.

 

Te mit teszel ma azért, hogy jól, és a boldogság rezgésein érezd magad a rohanás helyett? Örömmel várom a hozzászólásodat, szólj hozzá! :)

 
 

Szeretettel,

Erika

 

Ha tetszett, akkor lehet, hogy másoknak is tetszene, igaz? Megtennéd, hogy köszönetképpen megosztod? Kattints alul a Facebook jelre!

Előre is nagyon köszönjük! :)

 

Ha még nem vagy rendszeres olvasó, iratkozz fel a LÉLEKEMELŐ hírlevélre, hogy minden újdonságot biztosan megkapj!

 

Itt jelentkezz a következő programokra

 

Tartsd velünk a kapcsolatot!


FACEBOOK

Itt csatlakozz a nyilvános SzuperTudatos FB csoporthoz

SzuperTudatos Önfejlesztés™ FB oldal

László Erika hivatalos FB oldala

SuperConscious World®©™ FB oldal

LINKEDIN

László Erika oldala

 

TUDTAD?

Erika videósorozatban beszél az élet dolgairól. Kattints ide, és válogass!

 

MEGJELENT ERIKA KÖNYVE, A LÉLEKZENE

 

LélekZene - e-book-ban azonnal letöltheted, innen

Lapozz bele a LélekZene tartalmába

 

 

 


A Hála-lift II
jún19
Pozitív gondolatok

A Hála-lift II

Mikor használtad utoljára a Hála-liftet? :)
A Hála-lift
márc27
Pozitív gondolatok

A Hála-lift

A Hála-lifttel tudod a legegyszerűbben és a leggyorsabban megváltoztatni a negatív gondolataidat, hogy a boldogság, a szeretet és a hála tudatállapotára kerülj.
A boldogság tudatállapot
dec18
Pozitív gondolatok

A boldogság tudatállapot

A boldogság nem a megkapott/ megszerzett dolgok miatti érzés, hanem tudatállapot, amely bennünk van.
2012 és a pénz
ápr01
Pozitív gondolatok

2012 és a pénz

A pénz boldogságot okoz? A pozitív gondolkodás segít abban, hogy megváltoztasd a pénzhez való (v)iszonyod!
László Erikáról

 

Erika transzformációt és boldogságot, harmóniát elősegítő és kommunikáció instruktor, tanácsadó. A SzuperTudatos Önfejlesztés™ (SuperConscious Self-Coaching™) intuitív coaching rendszer kifejlesztője, a Tudatos Kommunikáció tréningprogram létrehozója, a világon egyedülálló hiedelem-átalakító DEMERT Módszer™ és a Numeropátia™ megalkotója, valamint a SzuperTudatos Világ™ nemzetközi hálózat (SuperConscious World™) társalapítója és szakmai vezetője.

3 nyelven tanít, 25 országból, 5 kontinensről származó hallgatói és kliensei száma több ezerre becsülhető.

Több, mint 15 éves szakmai tapasztalattal rendelkezik, valamint több száz önfejlesztő és kommunikációs tréninget és tanfolyamot tartott világszerte.

 

A CoachOK és a Wellness Universe tagja

 

KAPCSOLAT

Email: erika.laszlo-kukac-laszloerika.hu

Skype: erika.laszlo

Mobil: +36 703656561

 

IMPRESSZUM

Legnépszerűbb cikkek

 

 

A SzuperTudatos közösséget és tagjainak hálózatát, transzformáló tanfolyamait az SCC.WORLD oldalon találod.

Kövess Facebookon is!

Minden jog fenntartva. László Erika tanácsadó, transzformációt elősegítő és kommunikáció (asszertivitás) instruktor, a SzuperTudatos Önfejlesztés™ egyedi intuitív coaching rendszer létrehozójának hivatalos oldala

 

A SZUPERC Ltd. logója, márka- és módszerei neve

(SzuperTudatos Teremtés™, SzuperTudatos Világ™, SzuperTudatos Önfejlesztés™, Tudatos Pénz Teremtés™, Tudatos Kommunikáció™, a DEMERT Módszer™, a Numeropátia™) védjegyek, illetve bejegyzett védjegyek az EU területén, illetve a WIPO országokban, a Madrid Protocol (WIPO's Madrid System) által nemzetközileg védetten.

  

© Szuperc Limited 2020  All rights reserved. -  Hosted by Orangewebsite.com (Iceland)

Website Terms and Conditions -  Privacy Policy

totalstudio.hu
Ingyenes Lélekemelő hírlevél!

Iratkozz fel ingyenes hírlevelünkre! A levelekről bármikor leiratkozhatsz.