2013 ápr 14Kommunikáció

Spirituális jó tanácsok I. - Nézd a jó oldalát!

Frissítés ideje: 2021. március

 

A Spirituális jó tanácsok sorozat többi részét itt találod:
2. Spirituális jó tanács: Ne ragaszkodj hozzá, engedd el!
3. Spirituális jó tanács: Fogadd el (hogy ez van)!
4. Spirituális jó tanács: Ez csak az egód!
5. Spirituállis jó tanács: Legyen hited!

 

 


1. Spirituális jó tanács: Nézd a jó oldalát!

 

Ez az egyik kedvenc spirituális „jó” tanácsom. Különösen a kifejezetten nehéz, - az emberi érzékelésünk szerint - tragikus helyzetekben hangzik nekem rettenetesen érzéketlennek, amikor valaki ilyet mond.

 

Hiába igaz az, hogy mindennek van jó oldala  – akkor is, ha éppen nem látjuk, és lehet, hogy a fizikai síkon soha nem is fogjuk látni! – mégis, amikor épp benne vagyunk a gödörben, nemhogy a jó oldalát, de semmilyen oldalát sem látjuk a dolognak, eseménynek, csak azt, hogy „fáj a valami”.

 

Egy szeretett ember, egy munka, lakóhely, pénzügyi biztonság, illetve bármi elvesztése - sem az adott pillanatban, sem a jövőre gondolva - egyáltalán nem tűnik jónak, akárhogy is próbálja az ember „nézegetni”.

 

Mivel én már mindkét szülőmet elvesztettem (sajnos - mindig nagyon hiányoznak a fizikai síkon, és fognak is, míg élek!), tudom, hogy milyen nehéz például a gyászt, a fizikai hiányt feldolgozni. Nem megértésről és empátiáról, együttérzésről szól, ha ilyen mondatokat vágunk oda valakinek, aki éppen bajban van, netán gyászol.

 

Azt is sokszor elfelejtjük, hogy bármilyen kapcsolat, egy barátság, munka, lakhely elvesztése - pontosan ugyanúgy mint egy haláleset -, gyászolási folyamat. Esetleg abban lehet különbség, hogy egyiket könnyebb és gyorsabb feldogozni, míg a másikat sokkal nehezebb.

 

Ilyenkor azt mondani, hogy „Nézd a jó oldalát”, kifejezetten bosszantó, bántó lehet bárki számára. (Csak képzeld bele magad, neked hogyan esne, ha neked mondanák ezt a spirituális „jó” tanácsot?)

 

Nem véletlenül van a mondásunk sem: a pokolba vezető út is jó szándékkal van kikövezve. Amikor valaki azt hiszi, hogy ő már tudja, hogy mi a helyes, akkor jártában-keltében mindenhol hangoztatja, hiszen így jobb lesz neked is, nem? A rossz hír az, hogy nem!

 

Egy ilyen „spirituális”, vagy egyéb jó tanácstól nemhogy jobb, de rosszabb lesz az illetőnek, sőt sokszor annak is, aki mondja! Mivel ezekben a helyzetekben, amikor valakinek éppen baja van, nincs füle arra, hogy meghallja a másik embert. Benne van a saját problémájában, és addig, míg nem hozod ki belőle, hiába mondasz neki bármit, - szó szerint értsd! - nem fogja meghallani.

 

Ez a süketek párbeszédének tipikus esete lesz. Ő nem hallja mit mondasz te, csak ismétli a sajátját, te meg mondod neki a jó tanácsaidat, teljesen feleslegesen, mert nem nincs füle.

 

Nézd meg a videót arról, hogy mit jelent az a Tudatos Kommunikáció szerint, hogy nincs füle?
 

 

Mit válaszolhatsz, abban a helyzetben, ha neked mondják a spirituális jó tanácsot:

- Úgy tűnik, szeretnéd, ha a jó oldalát nézném.

- Mintha zavarna, hogy negatívnak érzem most magam.

- Köszönöm, hogy a tanácsoddal segíteni akarsz. Egyelőre azonban még nem vagyok nyitott semmilyen tanácsra. Meghallgatásra van szükségem.

 

Az azonban igaz, hogy olyankor, amikor mi vagyunk nehéz helyzetben, kifejezetten nehéz tolerálni az ilyesfajta spirituális  „jó tanácsokat”, és annyira tudatosnak lenni, hogy a fenti választ tudjuk adni. (Ahelyett, hogy dühösen visszavágnánk: Könnyen mondod! Nem tudod, hogy nekem ez mennyire nehéz!) Mégis, érdemes megpróbálni, és magunknál is felfedezni, hogy mi zajlik egy-egy ilyen spirituális „jó tanács” után bennünk.

 

Felfedezhetjük a bennünk lévő érzést, a mögötte lévő nem teljesülő igényt is. Például:  együttérzésre vágyom, arra, hogy érezzem, szeretnek, elfogadnak a bajommal is stb.. Ezzel máris nagyobb önismeretre, önuralomra, és mindezekkel nagyobb önbizalomra tehetünk szert.

 

Mit mondhatsz a „Nézd a jó oldalát” helyett megértően (természetesen helyzettől függően) és lehetőleg feltételes módban:

- Mintha nem látnád, hogy mi ebben a jó neked…

- Úgy tűnik, nehéz ezt elfogadnod…/nehéz ebbe belenyugodnod…

- Mintha még nem akarnád/tudnád ezt elfogadni...

- Úgy tűnik, nem akarsz ebbe belenyugodni…

 

Amennyiben személyre szóló kommunikációs segítségre van szükséged, ne halogasd! Nem érdemes megvárni, hogy még nagyobb legyen a baj! Jelentkezz be tanácsadásra most, vagy írj emailt, hogy mikor indul a következő Tudatos Kommunikáció, ahol megtanulhatod, hogy hogyan kommunikálj jól, minden helyzetedben!


A Spirituális jó tanácsok sorozat többi részét itt találod:
2. Spirituális jó tanács: Ne ragaszkodj hozzá, engedd el!
3. Spirituális jó tanács: Fogadd el (hogy ez van)!
4. Spirituális jó tanács: Ez csak az egód!
5. Spirituállis jó tanács: Legyen hited!

Szeretettel,

Erika

Ha eleged van abból, hogy egyedül küzdesz és szeretnéd, ha pártatlan, ítélkezésmentes segítséget kapj, akkor jelentkezz itt.
 

Ha tetszett, akkor lehet, hogy másoknak is tetszene, igaz? Megtennéd, hogy köszönetképpen megosztod? Kattints alul a Facebook jelre!

Előre is nagyon köszönjük! :)

 

Ha még nem vagy rendszeres olvasó, iratkozz fel a LÉLEKEMELŐ hírlevélre, hogy minden újdonságot biztosan megkapj!

Itt jelentkezz a következő programokra

 

Tartsd velünk a kapcsolatot!

MEGJELENT ERIKA KÖNYVE, A LÉLEKZENE

LélekZene - e-book-ban azonnal letöltheted, innen

Lapozz bele a LélekZene tartalmába

« Vissza

Minden jog fenntartva. László Erika tanácsadó, transzformációt elősegítő és kommunikáció (asszertivitás) instruktor, az Intuyching®™ (SzuperTudatos Önfejlesztés™) intuitív, energetikai, coaching-szemléletű rendszer létrehozójának hivatalos oldala

 

A SZUPERC Ltd. logója, márka- és módszerei neve

(Intuyching®™©, SzuperTudatos Világ™, SzuperTudatos Önfejlesztés™©, Tudatos Pénz Teremtés™, TUDKO-Tudatos Kommunikáció™©, a DEMERT Módszer™©, a Numeropátia™©, Intuytor™©) 
védjegyek, illetve törvény által védett és bejegyzett védjegyek az EU területén, illetve a WIPO országokban, a Madrid Protocol (WIPO's Madrid System) által nemzetközileg védetten.
  

© Szuperc Limited 2015-2021. -  All rights reserved. -  Hosted by Hostpapa.com (Canada)

Website Terms and Conditions -  Privacy Policy

Ugrás az oldal tetejére!