Kommunikáció

Tranzakcióanalízis - Énállapotok I.

Frissítés ideje: 2021. március

 

Kedves olvasóm, F.K. kérésére írom az alábbi cikket az énállapotok magyarázatához, bevezetőként.

A Tranzakcióanalízis II. részét, melyben részletesen megtalálod a 3 működés leírását és további információkat, itt találod.

 

Az énállapotok megértéséhez először meg kell említenem a tranzakcióanalízist (TA), mely fogalom Eric Berne nevéhez kötődik. Eric Berne (1910-1970) amerikai pszichiáter, a tranzakcióanalízis (TA) pszichológiai irányzatának egyik megteremtője.

 

Az Emberi játszmák című könyvét 1962-ben írta meg (Első magyar kiadás: Eric Berne: Emberi játszmák, Háttér Kiadó, Bp, 1999). Röviden összefoglalva a tranzakcióanalízis (TA) lényegét, Berne szerint (melyet pszichológiai kísérletek támasztanak alá) egy egészséges embernek (gyereknek) optimális (ez egyénenként változó!) mértékű ingerre van szüksége a normális életéhez, egyébként lelkileg, és a kísérletek alapján fizikailag is, elsorvad.
 

Alapvető emberi szükségletünk, hogy fontosnak érezhessük magunkat, tudjuk, hogy számítunk valakinek, hogy szeretnek.

 

Ennek az ingernek a legmegfelelőbb formája az ember esetében a simogatás, azaz az intimitás (legmagasabb fokán a szexuális egyesülés). Azonban olyan társadalomban élünk, ahol bizonyos szabályok nem mindig engedik (esetleg kifejezetten tiltják), hogy megsimogassuk a másikat, így a simogatásnak gyakran csak az „elvontabb”, kommunikációs módozatai elfogadottak.

 

Mi az a kommunikációs simogatás?

 

Például az elismerés, egy kedves köszönés, vagy a mosoly mind ebbe a kategóriába esik.

 

A kommunikációs „simogatásoknak” cseréjét nevezi Berne tranzakciónak.

 

Társas érintkezésünk, beszélgetéseink ezekből a tranzakciókból állnak, és mindenképpen jobb, ha bármilyen formájú tranzakció zajlik, mint az érintkezés (a tényleges fizikai, - illetve az „elvont”, a kommunikáció -) hiánya.

 

Patkányokon végzett kísérletek alapján bizonyított, hogy a gondozás - akár gyengéd, akár durva - mindig jobb, mint a gondozás hiánya. A gondozott patkányok gyorsabban fejlődnek és nagyobb az ellenállóképességük a betegségekkel szemben, akár gyengéden bánnak velük, akár áramütésekkel „gondozzák” őket.

 

Még a verés is jobb, mint a semmi??

 

Rosszul hangzik, de így van! Még a verés és az erőszakos megnyilvánulások is jobbak a simogatás-igényünk (más szóval ingeréhség) kielégítésére, mint az oda-nem-figyelés és a közönyösség.

 

Régi tapasztalat, hogy a „rossz gyerek” azért rossz, mert nem kap elég kedvességet, szeretetet, figyelmet (azaz kevés pozitív ingerben van része).

 

Emiatt inkább rosszalkodnak az iskolában, oviban, csak figyeljenek végre rájuk, és ha mást nem kaphatnak, legalább büntessék meg őket, semmint ne vegyék őket egyáltalán figyelembe. Ugyanis az, hogy teljesen figyelmen kívül hagynak, „kirekesztenek”, nem foglalkoznak velünk, az sokkal rosszabb, mintha megbüntetnek. 

 

A tranzakcióanalízis alaptétele, hogy minden emberben több ún. énállapot létezik, melynek semmi köze a szerepjátszáshoz, megjátszáshoz. Ezekből az énállapotokból kommunikálunk egymással. A tranzakciók minősége (azaz, hogy melyik énállapotból beszélünk), befolyásolhatja  a kapcsolataink minőségét is.

 

Az énállapotok minden emberben megvannak, és adott helyzetnek megfelelően jönnek elő

 

Berne azt vizsgálta, hogy az egyes tranzakciók (simogatások-cseréje) az illető melyik énállapotából indulnak, és a másik fél melyik énállapotát célozzák meg. Társas érintkezésünk, kommunikációs helyzeteink legtöbb örömöt nyújtó formái - akár tevékenykedünk közben, akár nem - a játszmák és az intimitás.

 

Az intimitás fenntartása hosszú ideig viszonylag ritka, és elsősorban magánjellegű; a társadalmi érintkezések (kommunikációs helyzetek) többsége általában játszma. A játszma jellemzői: ismétlődő és nem vezet eredményre a témáját illetően, valamint hogy a szükségletek mozgatják.

 

Mik azok az énállapotok?

 

Minden énállapotra sajátos gondolkodás, érzések és viselkedés jellemző, mely viselkedések jól elkülöníthetők (hanghordozás, szavak, testbeszéd: fej-, kéz-, testtartás, gesztusok).

 

A 3 alapvető énállapot:

 

1. Szülői énállapot - Értékítéletek - „MUSZÁJ, KELL, TILOS” -, két megnyilvánulása van: - Kritikus Szülő (ellenőrző) - Gondoskodó Szülő (támogató)

2. Felnőtt énállapot - Racionális, gondolkodik - „SZÜKSÉGES” -, analizál és a tényekre reagál a jelen pillanat alapján, a mostban van

3. Gyermeki énállapot -  irracionális, érez - „AKAROM” - Ezen belül 3 megnyilvánulása van: - Lázadó - Alkalmazkodó - Szabad, Kreatív Gyermeki, szabadon fejezi ki önmagát

 

Itt részletesen megtalálod a 3 énállapot leírását.

 

(A szakirodalomban a nagy kezdőbetű használatával különböztetjük meg az énállapotot a valódi embertől, pl: a „Gyermek” szó a személy egy énállapotára utal, a „gyermek” pedig a köznapi értelemben vett gyerekre.)


Nézd meg a tranzakcióanalízisről és a három énállapotról szóló videómat: 

Összefoglalva: minden ember e három énállapotban - Szülői, Gyermeki vagy Felnőtt - léphet kapcsolatba egymással, azaz minden cselekedetünk - és kommunikációnk - ebben a három énállapot egyikében történik. Ez azt jelenti, hogy minden helyzetben ezekből az énállapotokból működünk - helyzetnek megfelelően (vagy nem megfelelően...)!

 

Mindannyiunkban megvan mind a három énállapot, akár egy három éves gyerek is felveheti a szülői (!) énállapotot.

 

Ezek a magatartásminták tanultak (hozottak és programozottak), ott vannak mindenkiben, már egy kicsi gyerekben is. (A Felnőtt minőség később alakul ki, egy 3 éves gyerekben azonban a Gyermeki és a Szülői énállapot is működik már.)

 

Énállapotainkat és tranzakcióinkat megértve és megismerve, majd pedig felismerve magunkban és másokban az adott helyzetekben, képesek lehetünk kilépni mindennapi emberi játszmáinkból. Ez azért persze nem olyan egyszerű a gyakorlatban.

 

A (kommunikációs) játszmákat tudat alatti érzések, programok „irányítják”

 

Egy Intuyching™ tanácsadás, coaching során ezeket az energiákat könnyedén felismerjük és azonnal megváltoztatjuk. Ezzel mindennapi kapcsolataink gördülékenyebbek, szeretettel telibbek lehetnek.

 

A megértő kommunikáció (az „együtt-beszélgetés”), a tudatos kommunikáció megtanulása szintén sokat segíthet abban, hogy ne az egók, hanem a szeretettel teli, egymást megértő Lelkek beszélgessenek egymással. :)

 

Jelentkezz, ha szeretnél végre megszabadulni a játszmáidtól!

Szeretettel,

Erika

Ha eleged van abból, hogy egyedül küzdesz és szeretnéd, ha pártatlan, ítélkezésmentes segítséget kapj, akkor jelentkezz itt.
 

Ha tetszett, akkor lehet, hogy másoknak is tetszene, igaz? Megtennéd, hogy köszönetképpen megosztod? Kattints alul a Facebook jelre!

Előre is nagyon köszönjük! :)

 

Ha még nem vagy rendszeres olvasó, iratkozz fel a LÉLEKEMELŐ hírlevélre, hogy minden újdonságot biztosan megkapj!

Itt jelentkezz a következő programokra

 

Tartsd velünk a kapcsolatot!

MEGJELENT ERIKA KÖNYVE, A LÉLEKZENE

Lapozz bele a LélekZene tartalmába

« Vissza

László Erika tanácsadó, transzformációt elősegítő és kommunikáció (asszertivitás) instruktor, az Intuyching® (SzuperTudatos Önfejlesztés™) intuitív, energetikai, coaching-szemléletű rendszer létrehozójának hivatalos oldala.

A SZUPERC Ltd. logója, márka- és módszerei neve (Intuyching®, SzuperTudatos Világ™, SzuperTudatos Önfejlesztés™, Tudatos Pénz Teremtés™, TUDKO™-Tudatos Kommunikáció, a DEMERT™ Módszer, a Numeropátia™, Intuytor™) védjegyek, illetve törvény által védett és bejegyzett védjegyek az EU területén, illetve a WIPO országokban, a Madrid Protocol (WIPO's Madrid System) által nemzetközileg védetten.

© Szuperc Limited 2015-2024. -  Minden jog fenntartva. -  Hosted by Hostpapa.com (Canada)
Website Terms and Conditions -  Privacy Policy

Ugrás az oldal tetejére!