Tranzakcióanalízis - Énállapotok I.
febr05

Tranzakcióanalízis - Énállapotok I.

A tranzakcióanalízis, a Tudatos kommunikáció és a pozitív gondolkodás hozzásegíthet a boldog, kiegyensúlyozott kapcsolatokhoz.


Kedves olvasó, lelkes blogválaszoló és író, F.K. kérésére írom az alábbi cikket az énállapotok magyarázatához, bevezetőként.

A II. részt, melyben részletesen megtalálod a 3 működés leírását és további információkat, itt találod.

 

Az énállapotok megértéséhez először meg kell említenem a tranzakcióanalízist (TA), mely fogalom Eric Berne nevéhez kötődik. Eric Berne (1910-1970) amerikai pszichiáter, a tranzakcióanalízis (TA) pszichológiai irányzatának egyik megteremtője.

 

Az Emberi játszmák című könyvét 1962-ben írta meg (Első magyar kiadás: Eric Berne: Emberi játszmák, Háttér Kiadó, Bp, 1999). Röviden összefoglalva a tranzakcióanalízis (TA) lényegét, Berne szerint (melyet pszichológiai kísérletek támasztanak alá) egy egészséges embernek (gyereknek) optimális (ez egyénenként változó!) mértékű ingerre van szüksége a normális életéhez, egyébként lelkileg (és a kísérletek alapján fizikailag is) elsorvad.

 

Ennek az ingernek a legmegfelelőbb formája az ember esetében a simogatás, azaz az intimitás (legmagasabb fokán a szexuális egyesülés). Azonban olyan társadalomban élünk, ahol bizonyos szabályok nem mindig engedik (esetleg kifejezetten tiltják), hogy megsimogassuk a másikat, így a simogatásnak gyakran csak az „elvontabb”, kommunikációs módozatai elfogadottak.

 

Mi az a kommunikációs simogatás?

 

Például a dicséret, egy kedves köszönés, vagy a mosoly mind ebbe a kategóriába esik.

 

Ezeknek a „simogatásoknak” a cseréjét nevezi Berne tranzakciónak. Társas érintkezésünk, beszélgetéseink ezekből a tranzakciókból állnak, és mindenképpen jobb, ha bármilyen formájú tranzakció zajlik, mint az érintkezés (a tényleges fizikai, - illetve az „elvont”, a kommunikáció -) hiánya.

 

Patkányokon végzett kísérletek alapján bizonyított, hogy a gondozás - akár gyengéd, akár durva - mindig jobb, mint a gondozás hiánya. A gondozott patkányok gyorsabban fejlődnek és nagyobb az ellenállóképességük a betegségekkel szemben, akár gyengéden bánnak velük, akár áramütésekkel “gondozzák” őket.

 

Még a verés is jobb, mint a semmi??

 

Hát igen, rosszul hangzik, de így van! Még a verés és az erőszakos megnyilvánulások is jobbak a simogatás-igényünk (más szóval ingeréhség) kielégítésére, mint az oda-nem-figyelés és a közönyösség.

 

Régi tapasztalat, hogy a „rossz gyerek” azért rossz, mert nem kap elég kedvességet, szeretetet, figyelmet... Ezt kisgyerekeknél jól láthatjuk, amikor is inkább roszalkodnak az iskolában, oviban, csak figyeljenek végre rájuk, és ha mást nem kaphatnak, legalább büntessék meg őket, semmint ne vegyék őket egyáltalán figyelembe.

 

A TA alaptétele, hogy minden emberben több ún. énállapot létezik, melynek semmi köze a szerepjátszáshoz, megjátszáshoz.

 

Ezek az énállapotok minden emberben megvannak, és adott helyzetnek megfelelően jönnek elő.

 

Berne azt vizsgálta, hogy az egyes tranzakciók (simogatások-cseréje) az illető melyik énállapotából indulnak, és a másik fél melyik énállapotát célozzák meg. Társas érintkezésünk, kommunikációs helyzeteink legtöbb örömöt nyújtó formái - akár tevékenykedünk közben, akár nem - a játszmák és az intimitás.

 

Az intimitás fenntartása hosszú ideig viszonylag ritka, és elsősorban magánjellegű; a társadalmi érintkezések (kommunikációs helyzetek) többsége általában játszma. A játszma jellemzői: ismétlődő és nem vezet eredményre a témáját illetően, valamint hogy a szükségletek mozgatják.

 

Mik azok az énállapotok?

 

Minden énállapotra sajátos gondolkodás, érzések és viselkedés jellemző, mely viselkedések jól elkülöníthetők (hanghordozás, szavak, testbeszéd: fej-, kéz-, testtartás, gesztusok).

A 3 alapvető énállapot:
1. Szülői énállapot - Értékítéletek - „MUSZÁJ, KELL, TILOS” -, két megnyilvánulása van: - Kritikus Szülő (ellenőrző) - Gondoskodó Szülő (támogató)
2. Felnőtt énállapot - Racionális, gondolkodik - „SZÜKSÉGES” -, analizál és a tényekre reagál a jelen pillanat alapján, a mostban van
3. Gyermeki énállapot -  irracionális, érez - „AKAROM” - Ezen belül 3 megnyilvánulása van: - Lázadó - Alkalmazkodó - Szabad, Kreatív Gyermeki, szabadon fejezi ki önmagát

 

Itt részletesen megtalálod a 3 működés leírását.

 

(A szakirodalomban a nagy kezdőbetű használatával különböztetjük meg az énállapotot a valódi embertől, pl: a „Gyermek” szó a személy egy énállapotára utal, a „gyermek” pedig a köznapi értelemben vett gyerekre.)

 

Összefoglalva: minden ember e három énállapotban - Szülői, Gyermeki vagy Felnőtt - léphet kapcsolatba egymással, azaz minden cselekedetünk - és kommunikációnk - ebben a három énállapot egyikében történik. Ez azt jelenti, hogy minden helyzetben ezekből az állapotokból működünk - helyzetnek megfelelően (vagy nem megfelelően...)!

 

És mivel mindannyiunkban megvan mind a 3 állapot, akár egy három éves gyerek is felveheti a szülői (!) énállapotot. Ezek a magatartásminták tanultak (hozottak és programozottak), ott vannak mindenkiben, már egy kicsi gyerekben is. (A Felnőtt minőség később alakul ki, egy 3 éves gyerekben azonban a Gyermeki és a Szülői is működik már.)

 

Énállapotainkat és tranzakcióinkat megértve és megismerve, majd pedig felismerve magunkban és másokban az adott helyzetekben, képesek lehetünk kilépni mindennapi emberi játszmáinkból. Ez azért persze nem olyan egyszerű a gyakorlatban, elvégre

 

a játszmákat tudat alatti érzések, programok „irányítják”.

 

Egy coaching során ezeket az energiákat könnyedén felismerjük és azonnal megváltoztatjuk. Ezzel mindennapi kapcsolataink gördülékenyebbek, szeretettel telibbek lehetnek. A megértő kommunikáció (az „együtt-beszélgetés”) megtanulása szintén sokat segíthet abban, hogy ne az egók, hanem a szeretettel teli, egymást megértő Lelkek beszélgessenek egymással. :)

 

Jelentkezz, ha szeretnél végre megszabadulni a játszmáidtól!

 

Csodás napokat! Légy magadhoz jó! :)

Erika

 
 

Szeretettel,

Erika

 

Ha tetszett, akkor lehet, hogy másoknak is tetszene, igaz? Megtennéd, hogy köszönetképpen megosztod? Kattints alul a Facebook jelre!

Előre is nagyon köszönjük! :)

 

Ha még nem vagy rendszeres olvasó, iratkozz fel a LÉLEKEMELŐ hírlevélre, hogy minden újdonságot biztosan megkapj!

 

Itt jelentkezz a következő programokra

 

Tartsd velünk a kapcsolatot!


FACEBOOK

Itt csatlakozz a nyilvános SzuperTudatos FB csoporthoz

SzuperTudatos Önfejlesztés™ FB oldal

László Erika hivatalos FB oldala

SuperConscious World®©™ FB oldal

LINKEDIN

László Erika oldala

 

TUDTAD?

Erika videósorozatban beszél az élet dolgairól. Kattints ide, és válogass!

 

MEGJELENT ERIKA KÖNYVE, A LÉLEKZENE

 

LélekZene - e-book-ban azonnal letöltheted, innen

Lapozz bele a LélekZene tartalmába

 

 

 


Tranzakcióanalízis - Énállapotok II.
febr26
Kommunikáció

Tranzakcióanalízis - Énállapotok II.

Eric Berne tranzakcióanalízisa, a Tudatos Kommunikáció és a pozitív gondolkodás hozzásegíthet a boldog, kiegyensúlyozott kapcsolatokhoz.
Már csak a mennyekbe juthatunk! Miért fagy be a pokol? - Humor
jan15
Kommunikáció

Már csak a mennyekbe juthatunk! Miért fagy be a pokol? - Humor

A Maynooth egyetem (Kildare grófság, Írország), kémia szakosok záróvizsgáján tették föl azt a kérdést, hogy: „Miért fagyott be a pokol?” - Humor és pozitív gondolat, hogy jókedved legyen
Mit tegyél vita esetén? - Kommunikációs jó tanács
febr03
Kommunikáció

Mit tegyél vita esetén? - Kommunikációs jó tanács

Sokat veszekedünk, pedig a kommunikációs tanács alapján, mely megmondja, hogy mit tegyél vita esetén, elkerülhető lenne a veszekedés.
Változtasd meg a fogadj istent...
okt30
Kommunikáció

Változtasd meg a fogadj istent...

"Amilyen a fogadj isten, olyan az adjon isten."
László Erikáról

 

Erika transzformációt és boldogságot, harmóniát elősegítő és kommunikáció instruktor, tanácsadó. A SzuperTudatos Önfejlesztés™ (SuperConscious Self-Coaching™) intuitív coaching rendszer kifejlesztője, a Tudatos Kommunikáció tréningprogram létrehozója, a világon egyedülálló hiedelem-átalakító DEMERT Módszer™ és a Numeropátia™ megalkotója, valamint a SzuperTudatos Világ™ nemzetközi hálózat (SuperConscious World™) társalapítója és szakmai vezetője.

3 nyelven tanít, 25 országból, 5 kontinensről származó hallgatói és kliensei száma több ezerre becsülhető.

Több, mint 15 éves szakmai tapasztalattal rendelkezik, valamint több száz önfejlesztő és kommunikációs tréninget és tanfolyamot tartott világszerte.

 

A CoachOK és a Wellness Universe tagja

 

KAPCSOLAT

Email: erika.laszlo-kukac-laszloerika.hu

Skype: erika.laszlo

Mobil: +36 703656561

 

IMPRESSZUM

Legnépszerűbb cikkek

 

 

A SzuperTudatos közösséget és tagjainak hálózatát, transzformáló tanfolyamait az SCC.WORLD oldalon találod.

Kövess Facebookon is!

Minden jog fenntartva. László Erika tanácsadó, transzformációt elősegítő és kommunikáció (asszertivitás) instruktor, a SzuperTudatos Önfejlesztés™ egyedi intuitív coaching rendszer létrehozójának hivatalos oldala

 

A SZUPERC Ltd. logója, márka- és módszerei neve

(SzuperTudatos Teremtés™, SzuperTudatos Világ™, SzuperTudatos Önfejlesztés™, Tudatos Pénz Teremtés™, Tudatos Kommunikáció™, a DEMERT Módszer™, a Numeropátia™) védjegyek, illetve bejegyzett védjegyek az EU területén, illetve a WIPO országokban, a Madrid Protocol (WIPO's Madrid System) által nemzetközileg védetten.

  

© Szuperc Limited 2020  All rights reserved. -  Hosted by Hostpapa.com (Canada)

Website Terms and Conditions -  Privacy Policy

totalstudio.hu
Ingyenes Lélekemelő hírlevél!

Iratkozz fel ingyenes hírlevelünkre! A levelekről bármikor leiratkozhatsz.