Coaching, önfejlesztés

Tudod, miért figyelünk a negatív hírekre?

 

Mi az oka, hogy a negatív hírekre sokkal inkább figyelünk, mint a pozitívakra? Miért „ragadunk” oda a tv-hez, internethez, ha éppen valami tragédiát, balesetet mutat?

 

A szervezetünk, a testünk minden helyzetet túl akar élni, mert erre van programozva

 

Az agyunk egy része, a hüllőagy, arra van programozva, hogy minden percben azt mérlegelje, hogy vajon a helyzet veszélyes-e. Úgyis felfoghatod, hogy egy gyík irányít a legfontosabb helyzeteidben! :-)  

 

Ezt azért teszi, hogy amennyiben veszélyt érzékel, azonnal beindítsa az „üss vagy fuss” mechanizmust, mely felkészít a harcra, a védekezésre, vagy a futásra, hogy túléljünk. Ez nem tudatos működés, hanem nagyon mélyen belénk programozott túlélési mechanizmus, ami a tudatalattiból származik.

 

A negatív dolgok félelem-alapúak, az életet fenyegetők

 

Ezért figyelünk a negatív dolgokra sokkal jobban, mint a pozitívakra, mert a negatív veszélyes és az életünket fenyegető lehet, tehát figyelni kell rá!

 

Amikor valami negatívat tapasztalunk vagy hallunk, feszültség - érzelmi és fizikai „készültség” - keletkezik a szervezetünkben, mert az „üss vagy fuss” mechanizmus beindítja a hormontermelést, hogy a megfelelő reakciót tudjuk megtenni, azaz rohanjunk vagy támadjunk.

 

A legújabb tudományos kutatások azt bizonyítják, hogy az agyunk nem tud különbséget tenni az elképzelt és a valóságos között.

 

Ez nagyon jó, hiszen így tudjuk valóságossá tenni az agyunk számára azt, ami még a valóságban nem az. Ezt a tulajdonságunkat használjuk ki, amikor elképzelünk valami olyasmit, amit szeretnénk bevonzani az életünkbe. Amikor ez a működés zajlik bennünk, ezzel teremtjük meg azokat a dolgokat, amire vágyunk. (A meditációban tapasztaltakat is valóságosnak tekinti az agy.)

 

Ez azonban azt is jelenti, hogy amikor azt látjuk, hogy valakivel valami rossz történik (akár filmen, a médiában!), akkor az agyunk azt is valóságosnak tekinti, és a szerint reagál is rá.

 

Még belegondolni is rossz ennek alapján, hogy minek vannak kitéve azok, akik folyamatosan a híreket nézik, hallgatják, - terrorista támadások, vírushelyzet a világban, növekvő halálesetek, valaki megöli a szomszédját egy sonkáért, tömeges, halálos kimenetelű balesetek, stb. - és tragikus eseményeket néznek, olvasnak a médiában.

 

Ma ezek a negatív hírek, akárhol is történt a világban, percek alatt eljutnak bárhová, posztolják a Facebook-on, egyéb közösségi médián, elküldik chat-en, emailen stb. Nehéz teljesen kimaradni a negatív hírekből, még akkor is, ha te nem nézed, hallgatod őket.

 

Mindezek tudatában nagyon nem mindegy, hogy mit nézel, olvasol vagy hallgatsz, hiszen a szervezeted – akár akarod, akár nem – reagálni fog rá, kivéve, ha nagyon tudatos vagy.

 

Ahogy Willa Decker mondja a kutatás alapján a cikkben „az intenzív negatív érzelmek megváltoztathatják a szemléletünket, melyek hozzájárulhatnak ahhoz, hogy fejfájásunk, magas vérnyomásunk, emésztési gondjaink, meggyengült immunrendszerünk és egyéb egészségügyi problémáink legyenek”.  

 

(A kutatás eredményeiről szóló cikket a VitalRecord-on találod angolul: https://vitalrecord.tamhsc.edu/the-toll-of-bad-news-on-your-health/.)

 

A tudatosság a kulcs, mert az a pont, ahol érzelmileg és testi jóllétünkre is hatással vannak a negatív hírek, mindenkinél változó.

 

Alapvetően fontos tudnivaló: amikor a szervezet „üss vagy fuss” mechanizmusa működik, az immunrendszer – azaz a betegségekkel szembeni védekezés – nem működik jól (leáll, vagy elkezd túműködni, ami autoimmun problémákhoz vezethet), mert az összes energia az azonnali veszély elkerülésére, a túlélésre koncentrál.

 

Kísérletek azt is bizonyították, hogy ha valakinek az immunvédekezése alacsony fokon működik, akkor visszahúzódóvá, társaságkerülővé (azaz hosszú távon akár magányossá) válik, mivel a szervezet így védekezik az ellen, hogy nehogy sok veszélyes bacival találkozzon. Ez azonban ördögi kör, mivel az ember társas lény, és egyedül, magányosan sem tudunk boldogságban, jól élni, így előbb utóbb a bennünk felhalmozódó negatív érzelmek fogják a betegséget létrehozni.

 

Mit tehetsz azért, hogy a napi negatív gondolatoktól, negatív környezeti hatásoktól megszabadulj?

 

1. Tudatos lélegzés és meditáció

 

Például azzal tehetsz az egészséged érdekében, hogy a lélegzésedre figyelsz egy pár percig tudatosan. A meditáció is segít, hogy nyugodtabbá váljunk egy feszült nap után. Mindezek bizonyítottan csökkentik a stresszt, a negatív hatásokat és a negatív gondolatokat is.

 

2. Figyelj arra, hogy mivel eteted az agyad

 

A rossz végű, tragikus filmeket, könyveket, valamint a „valóságban” megtörtént hírekből jövő információkat nem érdemes beengedni az agyunkba. Ugyanúgy, ahogy arra figyelsz, hogy olyat egyél, ami finom, jólesik és jót tesz a szervezetednek, figyelj arra is, hogy mivel eteted az agyadat. :)

 

Ha hiszed ha nem, én már több, mint 7 éve nem nézek híradót, nem hallgatok híreket, sőt semmilyen hírújságot sem olvasok az interneten. A nagyon fontos hírek még így is mindig elérnek, de sokszor tényleg fogalmam sincs „fontos” (és mindig negatív) eseményekről, de ez engem nem zavar. Ami nagyon kell, hogy elérjen, az úgyis el fog.

 

Kizárólag kedves, romantikus és jó végű filmeket, színházat nézek, vagy olvasok. Szakmailag fontos videókat nézek, blogokat, könyveket olvasok, tanfolyamokon veszek részt, hogy folyamatosan fejlődjek. Semmiben sem érdekel a dráma - elvégre jut belőle elég az életben mindenkinek.

 

3. Használd napi szinten az Intuyching™ (SzuperTudatos Önfejlesztés™) táblázatrendszert

 

Ha pedig még ennél is többet szeretnél tenni magadért és a környezetedért, akkor az Intuyching™ (SzuperTudatos Önfejlesztés™) táblázatrendszert ajánlom.

 

Az Intuyching™ egy remek és egyszerű módszer arra, hogy a mindennapi negativitást pillanatok alatt átalakítsuk szeretet-alapú, életet támogató működésekké. Az Intuyching™ táblázatrendszerrel, - ha megtanulod - akár a környezetedben lévő embereknek is segíthetsz, és egyúttal persze ezzel magadnak is, hiszen, ha a környezetünkben boldogabb és elégedettebb emberek vannak, akkor mi is jobban érezzük magunkat.

 

Kattints egy jobb életért! - a link átvisz az SCC.WORLD oldalra

Szeretettel,

Erika

Ha eleged van abból, hogy egyedül küzdesz és szeretnéd, ha pártatlan, ítélkezésmentes segítséget kapj, akkor jelentkezz itt.
 

Ha tetszett, akkor lehet, hogy másoknak is tetszene, igaz? Megtennéd, hogy köszönetképpen megosztod? Kattints alul a Facebook jelre!

Előre is nagyon köszönjük! :)

 

Ha még nem vagy rendszeres olvasó, iratkozz fel a LÉLEKEMELŐ hírlevélre, hogy minden újdonságot biztosan megkapj!

Itt jelentkezz a következő programokra

 

Tartsd velünk a kapcsolatot!

MEGJELENT ERIKA KÖNYVE, A LÉLEKZENE

Lapozz bele a LélekZene tartalmába

« Vissza

László Erika tanácsadó, transzformációt elősegítő és kommunikáció (asszertivitás) instruktor, az Intuyching® (SzuperTudatos Önfejlesztés™) intuitív, energetikai, coaching-szemléletű rendszer létrehozójának hivatalos oldala.

A SZUPERC Ltd. logója, márka- és módszerei neve (Intuyching®, SzuperTudatos Világ™, SzuperTudatos Önfejlesztés™, Tudatos Pénz Teremtés™, TUDKO™-Tudatos Kommunikáció, a DEMERT™ Módszer, a Numeropátia™, Intuytor™) védjegyek, illetve törvény által védett és bejegyzett védjegyek az EU területén, illetve a WIPO országokban, a Madrid Protocol (WIPO's Madrid System) által nemzetközileg védetten.

© Szuperc Limited 2015-2024. -  Minden jog fenntartva. -  Hosted by Hostpapa.com (Canada)
Website Terms and Conditions -  Privacy Policy

Ugrás az oldal tetejére!