2013 febr 17

Vasárnapi ebéd brüsszeli bürokrácia módra - Humor

Érdemes felismerni magunkban, amikor valami hasonlót csinálunk... :) "Egyik nap elhatároztam, hogy meglepem feleségemet azzal, hogy én készítem el a vasárnapi ebédet. Az ügynek megnyertem édesanyámat és a gyerekeimet is, akik támogatásukról biztosítottak, és felajánlották segítségüket. Felmérve a feladat nagyságát és összetettségét, valamint a rendelkezésre álló időt, úgy döntöttem, hogy az eredményesség - valamint a hatékony munkavégzés - érdekében a minisztériumban elsajátított projekt-szemlélettel vágok neki a munkának. Mindjárt kiemelt projektté is nyilvánítottam a tervet, mert láttam, hogy a férfiemberek által szokásosan elvégzett házimunkákkal (kisebb szerelések, porszívózás, kutya-sétáltatás stb.) összehasonlítva, jóval komplexebb feladatról van szó, ami holisztikus megközelítést fog igényelni. Haladéktalanul nekiálltam, hogy elkészítsem a projekt-alapító dokumentumot (amelyet később a találóbb "projekt-indító dokumentum"-nak kereszteltem el).

Ennek elemei a következők voltak az erre vonatkozó követelmények szerint: .         A projekt megnevezése: vasárnapi ebéd elkészítése .         Átfogó célja: munkaerőnk fenntartása megfelelő táplálkozás által .         Közvetlen célja: ételek előállítása .         Projekt-indító dokumentum (PID) verziószáma: "ebéd v.0" .         Projekt kódja: 01/2008.07.20./én/VASEB .         Projekt prioritása: 1 .         Kezdeményező: saját ötlet belső indíttatásból .         Projekt várható költségkerete: 8 500 - 12 000 Ft .         Fejezeti sor: családi költségvetés/működési költségek/dologi kiadások/élelmezés .         Központi Projekt Iroda: a lakás dolgozószobája, külső telephely: a konyha .         Projekt elvárt végtermékei (projekt komponensek): leves, főétel, desszert 5 főre .         Projekt elvárt hatása: minden családtag jóllakik .         Indikátorok: Mennyiségi faktorok: adagok száma, egy főre jutó repeta-kérés száma Minőségi (elégedettségi) faktorok: mosolygás szélessége cm-ben, csettintések, cuppogások mennyisége darabszámban, hangossága decibelben (böfögés esetén extra bónusz) .         Kockázatelemzés: Belső kockázatok: sérülések (égések, vágások), lelohadó munkakedv Külső kockázatok: áramszünet a lakásban, valamelyik hozzávaló kifogy, váratlan vendég érkezik .         Projekt-indító értekezlet (Kick-off meeting): reggel 7 óra 30 perc .         Projekt kezdete (Projekt start): 8 óra 30 perc .         Projekt befejezése (Projekt finish): 13 óra 30 perc .         Közbeszerzés: nem szükséges, magán-beszerzésekre fog sor kerülni a piacon és egyéb üzletekben a családi költségvetés szintjének figyelembevételével a megengedett értékhatár alatt .         Projekt mérföldkövei (milestones): 0. fázis: hozzávalók beszerzése (bevásárlás) 1. fázis: a szükséges eszközök és nyersanyagok kikészítése, beleértve az üveg sört is 2. fázis: előkészítés, főzés 3. fázis: terítés, tálalás 4. kockázati (kényszerszüneti) fázis: égési, vágási sérülések kezelése .         Projekt szponzor: azonos a projektvezetővel, vagyis velem .         Projekt Irányító Bizottság: nagymama, valamint a szomszéd néni szakértői minőségben tanácskozási joggal .         Projekt munkacsoport: én magam, valamint fiam és leányom.

A közöttünk való munkamegosztáshoz a személyes kompetenciák elemzése ad segítséget. Lányom kivételes kompetencia-szintet mutat a kezdeményezőkészség, kreativitás terén, így tőle az egyes ételekhez szükséges hozzávalók összeválogatását, valamint a fűszerezést vártam el. Fiam erőssége az analitikus gondolkodás és a megbízhatóság valamint a műszaki érzék, így neki a konyhai gépek kezelését a főzési és sütési idők folyamatos ellenőrzését szántam feladatul. Magam a vezetői rutinom és élettapasztalatom miatt is, a felmerülő problémák elemzését, az okok keresését és a megoldási változatok felvázolását vállaltam fel. Kommunikáció: előtte és közben a feleségem irányába hírzárlat, utána széles baráti körben dicsekvés SWOT analízis: A nagyobb körültekintés és a sikeres végrehajtás érdekében elvégeztem a projektre vonatkozó SWOT analízist is, amely a következő eredményt hozta:

Erősségek:

  • eltökéltség a feladat végrehajtására;
  • kitartás a cél elérése érdekében;
  • lelkesedés a gyerekek részéről.

Gyengeségek:

  • az ételkészítés terén fennálló elméleti és gyakorlati ismeretek súlyos hiánya;
  • a konyhakredencben lévő tárgyak és fűszerek szerepének felismerésében fennálló; bizonytalanság (melyik a prézli és melyik a gríz, pontosabban: a "búzadara" feliratú zacskóban melyik van)

Lehetőségek:

  • a családi kohézió erősödése a közös munka által;
  • a szerzett tapasztalatok a tavaszi nagytakarításnál is hasznosíthatók lehetnek (multiplikatív hatás);
  • pozitív változás a gyerekeknél a házimunkához való hozzáállásban.

Veszélyek:

  • elrontom az ételt;
  • nem rontom el, de a feleségem máskor is elvárja majd, hogy én főzzek vasárnap.

Mikor idáig jutottam, lassan már dél volt. Éppen nekiálltam, hogy a projekt-alapító dokumentum alapján kidolgozzam az egyes fázisokhoz tartozó akcióterveket, meghatározzam magam és a közreműködő gyermekeim számára a prioritásokat és a részletes teljesítmény-követelményeket, amikor bejött a feleségem és megkérdezte, hogy mit csinálok. El kellett áruljam, hogy meglepetés készül számára és tájékoztattam Őt a projekt állásáról. Ő erre nem szólt semmit, de kivette kezemből az irányítást. Egy óra alatt operatív módon összeütött egy háromfogásos ebédet a családnak, ami ugyan nem volt a fentiek szerint körültekintően megalapozva, és nem volt híján spontán döntéseknek sem, de végül mindannyian jót ettünk."

Csodás napokat és (a fentinél hatékonyabb!) teremtéseket! Légy magadhoz jó! :)

Szeretettel,

Erika

Szeretettel,

Erika

Ha tetszett, akkor lehet, hogy másoknak is tetszene, igaz? Megtennéd, hogy köszönetképpen megosztod? Kattints alul a Facebook jelre!

Előre is nagyon köszönjük! :)

 

Ha még nem vagy rendszeres olvasó, iratkozz fel a LÉLEKEMELŐ hírlevélre, hogy minden újdonságot biztosan megkapj!

Itt jelentkezz a következő programokra

 

Tartsd velünk a kapcsolatot!

MEGJELENT ERIKA KÖNYVE, A LÉLEKZENE

LélekZene - e-book-ban azonnal letöltheted, innen

Lapozz bele a LélekZene tartalmába

« Vissza

Minden jog fenntartva. László Erika tanácsadó, transzformációt elősegítő és kommunikáció (asszertivitás) instruktor, a SzuperTudatos Önfejlesztés™ egyedi intuitív coaching rendszer létrehozójának hivatalos oldala

 

A SZUPERC Ltd. logója, márka- és módszerei neve

(SzuperTudatos Teremtés™© , SzuperTudatos Világ™, Intuyching™©, SzuperTudatos Önfejlesztés™©, Tudatos Pénz Teremtés™ , TUDKO-Tudatos Kommunikáció™© , a DEMERT Módszer™©, a Numeropátia™© 
védjegyek, illetve bejegyzett védjegyek az EU területén, illetve a WIPO országokban, a Madrid Protocol (WIPO's Madrid System) által nemzetközileg védetten.

  

© Szuperc Limited 2020 -  All rights reserved. -  Hosted by Hostpapa.com (Canada)

Website Terms and Conditions -  Privacy Policy

Ugrás az oldal tetejére!